Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GEÇİCİ VERGİDE ENFLASYON DÜZELTMESİNİ ERTELEMEK MANTIKLI MI? PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2024

Efendim konu malum, Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılsın mı yoksa sadece yıl sonunda mı yapılsın. Beyan ve ödeme süresi uzatılan, ikinci geçici vergi beyanının verileceği son tarih olan 27 Ağustos Salı günü yaklaştıkça, idareye yapılan baskıların düzeyi anormal düzeyde artmaya başladı.

Şu an vergicilikle uğraşan paydaşların büyük bir kısmından ve iş dünyasından tek bir ses yükseliyor: Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasın. Peki, bu talep ne kadar mantıklı ve hakkaniyete uygun acaba? Gelin birlikte değerlendirelim.

GEÇİCİ VERGİDE ENFLASYON DÜZELTMESİNİ ERTELEMEK HAKKANİYETSİZLİK YARATIR.

Bir an için geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin ertelendiğini, enflasyon düzeltmesinin sadece yıl sonunda yapılacağının kabul edildiğini varsayalım.

Bu durumda şunlar olacaktır: Şirkete koyduğu özsermayesi eriyen firmalar, geçici vergi dönemlerinde haksız ve yersiz yere geçici vergi ödeyecekler. Şirketini borçla çeviren firmalar ise, enflasyona bağlı olarak ortaya çıkan kazançlarından yıl sonuna kadar geçici vergi ödemeyerek, adeta bir vergi ertelemesinden yararlanacaktır.

Bu durumda yıl sonu gelip, enflasyon düzeltmesi yapıldıktan sonra, 2024 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi verildiğinde; enflasyon mağduru şirketler haksız ve yersiz yere ödedikleri ve enflasyon karşısında eriyen geçici vergilerin iadesini almaya çalışacaktır. Enflasyondan yararlanan şirketleri ise yıl sonunda çok büyük bir sürpriz bekliyor olacaktır, yıl boyunca ödemeyip erteledikleri vergiyle karşı karşıya kalacaklardır.

GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİNİ ERTELEMEK CİDDİ BİR HATA OLUR

Yukarıda özetlediğimiz üzere, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesi durumunda; enflasyon mağduru şirketlerden haksız yere vergi toplanmış olacak, buna karşın enflasyondan yararlananların ödeyeceği vergiler ötelenerek, onlara kanunda öngörülmemiş bir olanak sağlanmış olacaktır.

Hiç kimsenin, birilerinin sırtındaki vergi yükünü alıp, bir başkasının sırtına yüklemeye hakkı yoktur. Bu nedenle, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesini ertelemenin çok ciddi bir hata olacağını düşünüyorum.

 

 

Bülent Ak

Yeminli Mali Müşavir - Konsey | Vergi | Denetim | Danışmanlık

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.