Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı Mukimlerine Verdiği Sağlık Hizmetleri nedeniyle KVK 10-1/ğ md. İstisnadan Yararlanan Mükellefin, İstisna Uygulanmayan Kazanca Uygulanacak KV Oranının %5 İndirimli Uygulanıp Uygulanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2024

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

(Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 
   

Sayı

:

E-84098128-125[32-2023/45]-429238

24.07.2024

Konu

:

Yurtdışı mukimlerine verdiği sağlık hizmetleri nedeniyle KVK 10-1/ğ md. istisnadan yararlanan mükellefin, istisna uygulanmayan kazanca uygulanacak KV oranının %5 indirimli uygulanıp uygulanamayacağı.

 
         

İlgi

:

….

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt içinde bulunan sağlık kurumlarınızda yabancı hastalara sağlık hizmeti verildiği ve Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında hüküm altına alınan kazanç indiriminden yararlanıldığı belirtilerek, şirketinizin kazancın istisnadan yararlanılmayan ve beyana konu edilen kısmına ihracat yapan şirketler için uygulanan beş puan indirimli kurumlar vergisi oranının uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer indirimler" başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye'ye transfer edilmesi şartıyla (1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere) %80'inin kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim unsuru olarak dikkate alınabileceği; indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili açıklamalara ise, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.5. Türkiye'den yurtdışı mukimi kişi ve kurumlara verilen hizmetler" başlıklı bölümünde yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı" başlıklı 32 nci maddesinin 7 nci fıkrasında, ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının, 1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere; kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, 5 puan indirimli uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili olarak, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin; "32.1. Kurumlar vergisi oranı ve geçici vergi" başlıklı bölümünde, bu madde uygulamasında hizmet ihracının, yurt dışındaki bir müşteri için yapılan ve yurt dışında faydalanılan hizmetleri kapsadığı belirtilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi ve konuya ilişkin yayımlanan ilgili Tebliğ kapsamında, münhasıran Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere sunduğunuz sağlık hizmetlerinden elde ettiğiniz kazancın %80'ini, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca göstermek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, Türkiye'de yurtdışı mukimlerine verilen bahse konu sağlık hizmetleri hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, Kurumlar Vergisi Kanununun 10-1/ğ maddesinde belirtilen indirimden yararlanılmayan %20 oranındaki kazançlarınıza Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca kurumlar vergisi oranının 5 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.