Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon Düzeltmesi Kârını Azaltacak Öneriler PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2024

* Arsa - Arazi v.b. iktisadi kıymetlere yönelik 15 Temmuz 2023'den sonra iktisap edilmiş olması halinde KDV, Kurumlar Vergisi istisnası bulunmamaktadır. Aynı zamanda amortisman ayrılmamaktadır. Taşıma katsayısı % 20'lerde olduğu düşünülürse her 3 ayda bir % 20 enflasyon düzeltmesi karının artmasına sebep olacaktır. Bu durumda bu nevi varlıklar çok elzem değilse işletmede bulunmasına gerek bulunmamaktadır. 2023 enflasyon düzeltmesi sonrası belirlenen tutarın üstünde bir rakamla işletmeden çıkışı sağlanabilir.

* Amortisman süresi bitmiş ve amortisman ayrılmamış iktisadi kıymetler için Vergi Usul Kanunu 320. maddesi uyarınca düzeltme yapılabilir. 555 Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre bu durumda ihtirazi kayıtlı beyanname tercih edilebilir.

* Mümkünse stoklu çalışma yapılmayabilir. Stok satış zararı indirim konusu yapılabilecektir. 555 Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre bu durumda ihtirazi kayıtlı beyanname tercih edilebilir.

* İşletme de faaliyetlerde gereği bulunmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler 2023 enflasyon düzeltmesi sonrası belirlenen tutarın üstünde bir rakamla işletmeden çıkışı sağlanabilir.

KISACA BİLANÇODA ENFLASYON DÜZELTMESİ KARINI ARTIRACAK VE İŞLETMENİN FAALİYETLERİNDE ELZEM OLMAYAN İKTİSADİ KIYMETLER ÖZELİNDE VERGİ PLANLAMASI ÇALIŞMASI YAPILABİLİR. BİLANÇO SADELEŞTİRMESİ YAPILMALIDIR.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.