Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ENFLASYON DÜZELTMESİNİ ERTELEMEK TAM BİR FELAKET OLUR PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2024

Biliyorum, sayıları yüzbinleri aşan meslektaşımdan çoğu bana kızacak, ama hala bir şeyler öğrenmeye çalışan bir vergici olarak, kendimi bu yazıyı yazmaya ve uyarıda bulunmaya mecbur hissediyorum.

*** MESLEK MENSUPLARI İSYANDA !

Yağmur çamur demeden, pandemide sağlığını düşünmeyip canla başla işini devam ettiren, doğru düzgün bir tatil yapamayan, çoğu zaman işlerini yetiştirmek için bürosunda sabahlayan meslek mensupları haklı olarak isyan etme noktasına geldi.

Enflasyon düzeltmesi yapmak bir hayli emek isteyen, tek tek geçmiş yıl kayıtlarına inilmesi ve verilerin çıkarılmasını gerektiren zahmetli bir iş, özellikle büyük şirketlerde sabit kıymetlerin onbinlerce kaleme ulaştığını düşünecek olursanız, yapılacak çalışmanın boyutunu hayal edebilirsiniz.

Üstelik özellikle serbest çalışan meslek mensuplarımızın, bu çabalarının karşılığı olarak müşterilerinden ekstra bir ücret alamadığını da düşünecek olursanız, çıldırmak işten bile değil dersiniz.

*** ENFLASYON DÜZELTMESİ YANSIZ YANİ TARAF GÖZETMEYEN BİR UYGULAMA

Enflasyon düzeltmesi, vergi mevzuatımızda belki de ilk kez görülen, yansız yani taraf gözetmeyen bir uygulama. Enflasyon düzeltmesi uygulamasını, sadece bir yönüyle görmek ve vergi yükü getiriyor şeklindeki söylemler son derece yanlış, algı oluşturmaya yönelik olarak değerlendirmek gerekir.

Enflasyon düzeltmesi uygulaması, özsermayesi kuvvetli olan şirketleri ödüllendiriyor ve onların vergi yüklerini azaltıyor. Özsermayesi zayıf şirketleri ise cezalandırıyor ve vergi yüklerini artırıyor. Yani her şey firmanızın özsermayesinin ne kadar güçlü olduğuna bağlı.

*** ERTELEME VERGİSEL OLARAK TAM BİR FELAKET SENARYOSU OLUR

Kamuoyundaki yoğun baskıların sonuç verdiğini, enflasyon düzeltmesinin geçici vergi döneminde yapılmaması yönündeki taleplerin bakanlıkça uygun görüldüğünü varsayalım. Bu durumda, enflasyon düzeltmesi sadece yıl sonunda yapılacak olup, hep birlikte neler olacağını hayal etmeye ve gözümüzün önünde canlandırmaya çalışalım.

Şirkete koyduğu özsermayesi eriyen firmalar, geçici vergi dönemlerinde haksız ve yersiz yere geçici vergi ödeyecekler. Şirketini borçla çeviren firmalar ise, enflasyona bağlı olarak ortaya çıkan kazançlarından yıl sonuna kadar geçici vergi ödemeyerek, adeta bir vergi ertelemesinden yararlanacaktır.

Bu defa, 2024 yılı sonunda enflasyon düzeltmesi yapıldıktan sonra firmalar çok büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalacaktır. 2024 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi verildiğinde; enflasyon mağduru şirketler haksız ve yersiz yere ödedikleri ve enflasyon karşısında eriyen geçici vergilerin iadesini almaya çalışacak ve vergi dairelerinde bir hayli iş yüküne neden olacaktır. Enflasyondan yararlanan şirketler ise bir anda ciddi bir kurumlar vergisi yüküyle karşılaşacak ve nerden çıktı bu vergi diye kara kara düşünmeye başlayacaktır.

*** GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİNİ ERTELEMEK CİDDİ BİR HATA OLUR

Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesi durumunda; enflasyon mağduru şirketlerden haksız yere geçici vergi toplanmış olacak, buna karşın enflasyondan yararlananların ödeyeceği geçici vergiler ötelenerek, onlara kanunda öngörülmemiş bir olanak sağlanmış olacaktır.

Hiç kimsenin, birilerinin sırtındaki vergi yükünü alıp, bir başkasının sırtına yüklemeye hakkı yoktur. Dolayısıyla, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesini ertelemenin çok ciddi bir hata olur.

Bülent Ak

Yeminli Mali Müşavir - Konsey | Vergi | Denetim | Danışmanlık

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.