Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE FESHİNDE HANGİ ÇIKIŞ KODU KULLANILMALIDIR? PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2024

4857 25-II "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" feshi ile 25 Çıkış kodu birbirine karıştırılmamalı...

İş Kanunu'nun 25 maddesi işverenin haklı nedenle derhal feshini düzenler. İşçinin iş akdini derhal feshetme hakkı veren bu nedenlerle yapılan çıkışlar işçi için birtakım sonuçlar doğurur. (ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği) gibi haklardan mahrum olur.

İş Kanunu'nun 24. maddesi de işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenler. 25. maddede olduğu gibi işçi de derhal fesih hakkını kullanarak bildirim süresi beklemez bu nedenle ihbar tazminatı talep edemese de şartlar sağlanıyorsa kıdem tazminatını talep edebilir.

Fesih nedeninden bağımsız olarak (ücret, fazla çalışma, hafta tatili, prim ikramiye gibi alacalar ile kullanılmayan yıllık izin ücretleri) mutlaka ödenmelidir.

Peki işveren iş akdini haklı nedenle feshedeceği zaman fesih nedenine göre 42-50 arasında kodlardan uygun olanı seçerken işçinin haklı feshinde hangi kod seçilmelidir?

İşçinin haklı nedenle feshi 24.maddede düzenlenmiş olmasına karşın 25. maddedeki gibi çıkış kodlarında ayrıma gidilmemiş olması bazen işverenlerde soru işaretine neden olabiliyor.

Bu durumda kullanılabilecek SGK işten ayrılış nedeni kodu "25 İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih" kodunu kullanmalıdır.

25 Kodu ile çıkışlarda;
☑ Kıdem tazminatı (şartlar sağlanıyorsa) ödenmeli
☑ Varsa diğer alacakları ödenmeli (ücret vb.)
☑Kullanılmamış yıllık izne ait ücretler ödenmeli
☑İşsizlik ödeneğinden yararlanabilir.

⛔ İhbar tazminatı talep edemez
⛔ İşçi işe iade davası açamaz
⛔ Bildirim süresi beklenmesi gerekmez, işveren talep edemez.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi