Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2024/1) Resmi Gazetede Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2024

24 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32642

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

MADDE 1- 20/6/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“m) İlave sigorta primi işveren hissesi desteği (İSPİH): Kararın 12 nci maddesinin on birinci fıkrası kapsamında uygulanan kadın ve/veya genç istihdamına yönelik sigorta primi işveren hissesi desteğini,”

MADDE 2- Aynı Tebliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş (f) bendinde yer alan “yurt dışından temin edilecek kanat, jeneratör ve türbinler” ibaresi “yurt dışında üretilen kanat ve kuleler” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“e) Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlamadan yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılarak üretilen güneş panelleri,”

“g) Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller.”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(11) İSPİH desteği yalnızca 29/6/2021 tarihi ve sonrasındaki müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında uygulanır. İSPİH desteğinin uygulanabilmesi için yatırımcıların yatırım teşvik belgesinde kayıtlı sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasının bittiği dönemi takip eden 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvurması gerekmektedir. Teşvik belgesi üzerinde Bakanlıkça ilave bir değişiklik yapılmaksızın, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından İSPİH desteği başvuru tarihindeki aya ilişkin bildirim ile birlikte destek uygulamasına başlanır; ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yapılan başvurunun tarihi, başvuru yapılan ayın biri ile yirmisi arasında ise; söz konusu başvuru kapsamında başvuru tarihinden bir önceki aya ilişkin bildirimlerden dolayı da İSPİH desteğinden yararlanılabilir. Yatırımcılar teşvik belgelerinde belirtilen sigorta primi işveren hissesi desteği süresinin her bir yılına karşılık bir ay için, İSPİH desteğinden yararlandırıldıktan sonra uygulamaya son verilir.

(12) Teşvik belgelerinde kayıtlı sigorta primi işveren hissesi desteğinden kısmi süreli çalışma, sigortalıya ilişkin rapor, ücretsiz izin gibi eksik günler hariç olmak üzere toplam 360 gün prim ödeme süresinde faydalanmış kadın ve/veya genç (18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış kişi) İSPİH desteğine konu çalışan sayısı hesaplamasında dikkate alınır. İSPİH desteğine konu çalışan sayısı belirlenirken, istihdam edilen genç için sigorta primi işveren hissesi desteğinden faydalanılan her bir ayın ilk günü 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış olması şartı aranır.

(13) İSPİH desteği, istihdam edilecek kadın ve/veya genç sigortalılar için uygulanır. İSPİH desteğinden faydalanılacak kişi sayısının hesaplanmasında esas çalışanlar ile destekten faydalanılan çalışanların aynı kişiler olması gerekmemektedir. İSPİH desteğinden faydalanılacak genç için destekten faydalanılan her bir ayın ilk günü 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış olması şartı aranmaktadır. Teşvik belgesi üzerinde kayıtlı mevcut istihdam sayısı dikkate alınmaksızın ilgili ay için İSPİH desteği uygulanır.

(14) Yararlanılan İSPİH desteği tutarı, yatırımcının faydalandığı sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı da dahil olmak üzere teşvik belgesinde kayıtlı azami destek tutarını geçemez ve hesaplanan çalışan sayısı teşvik belgesinde kayıtlı olan ilave istihdam sayısını aşamaz. Aynı işyeri sicil numarasında birden fazla teşvik belgesi kapsamında İSPİH desteği uygulanması halinde destek uygulamasında birleştirilen belgelerdeki azami prim tutarları toplamı dikkate alınır.

(15) Aynı işyeri sicil numarasında tamamı İSPİH desteğinden yararlanabilecek belgeler olması kaydı ile uygulaması birleştirilen birden fazla teşvik belgesi kapsamında, teşvik belgelerinde belirtilen sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin toplamı ve birleştirme sonucu sağlanan ilave istihdam ile hesaplanan çalışan sayısı dikkate alınarak, İSPİH desteği uygulanır. Diğer taraftan, yatırımcılar aynı işyeri sicil numarasında birleştirilen sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasının sona ermesini müteakip İSPİH desteğinin uygulanabilmesi için başvuruda bulunabilir.

(16) İSPİH desteğinden yararlanabilecek yatırımcılara ilişkin olarak firma adı, teşvik belgesi sayısı, işyeri sicil numarası, istihdam sayısı, vergi   dairesi, vergi   numarası, destek başlangıç dönemi ve destekten yararlanma süresine dair bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Bakanlığa ayda bir defa olmak üzere bildirilir.

(17) İSPİH desteği, 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamındaki yatırımlarda uygulanmaz.”

MADDE 4- Aynı Tebliğin 15 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Sigorta primi desteği içeren teşvik belgelerinde, 14 üncü maddenin İSPİH desteğine ilişkin hükümleri sigorta primi desteği için de uygulanır.”

MADDE 5- Aynı Tebliğin EK-11’i ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Bu Tebliğin;

a) 2 nci maddesi ile 8 inci maddenin ikinci fıkrasına eklenen (g) bendi 1/1/2026 tarihinde,

b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

 

Ekleri için tıklayınız