Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İNDİRİMLİ KURUMLARDA YENİDEN DEĞERLEMEDE TEREDDÜT EDİLEN BAZI HUSUSLAR PDF Yazdır e-Posta
25 Ağustos 2024

1- Endekslemeden Yararlanmak İçin Tamamlama Vizesi İçin Başvuru Şart:

Tamamlama vizesi yapılması için ilgili bakanlığa yapılan başvurunun yapıldığı yılı izleyen yıldan itibaren yatırım teşvik belgeli yatırımlar kapsamında hesaplanan ancak yatırımın tamamlandığı hesap dönemine kadar (bu dönem dahil) kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan ve sonraki döneme devreden yatırıma katkı tutarlarının endekslenebilecektir.

2- Geçici Vergi Dönemleri İçinde Yatırıma Katkı Tutarları Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilir:
Geçici vergi dönemlerinde yatırımın tamamlandığı (tamamlama vizesi için başvurunun yapıldığı) hesap dönemini takip eden hesap dönemleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenecek yeniden değerleme oranlarının dikkate alınarak endeksleme mümkündür. Örneğin, 2023 yılında tamamlama vizesi için başvuruda bulunulmuşsa 2024 yılının ilk geçici vergi döneminde 2023 yılından devreden yatırıma katkı tutarı 2024 yılı geçici vergi dönemleri için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak indirimli kurumlar vergisinin hesabında dikkate alınabilecektir.

3- Endeksleme suretiyle hesaplanan yatırıma katkı tutarları, teşvik belgelerinde kayıtlı yatırıma katkı tutarını aşmanıza neden olabilecektir. Diğer değişle, yararlanacağınız yatırıma katkı tutarı yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı tutarına yatırıma katkı oranının uygulanması suretiyle bulunacak tutarla sınırlı değildir. Endekslemeyle yararlanabileceğiniz yatırıma katkı tutarı artabilir, hatta yatırıma katkı tutarından fazla endekslemeden kaynaklı yatırıma katkı tutarı hakkı elde edebilirsiniz. Örneğin yatırım teşvik belgenize istinaden hak kazandığımız yatırıma katkı tutarı 50.000.000,00 TL olabilir. Ancak endeksleme dolasıyla bu yatırıma katkı tutarı 75.000.000,00 TL'ye ulaşabilir. Hatta endekslemeden kaynaklı hak kazandığınız yatırama katkı tutarları, yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı tutarını fazlasıyla da aşabilir. Endişelenmeyin! Matematik bu nereye varacağı belli olmaz.

4- Yatırım teşvik belgesine konu yatırım dönemi tamamlandıktan sonra, o teşvik belgesi ile ilgili yatırım döneminde kullanılmayan yatırıma katkı tutarları sadece bu yatırımdan elde edilen kazançlara uygulanabilir. İşletme döneminde yatırım tamamlandıktan sonra diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar için indirimli kurumlar vergisi uygulanması söz konusu olmaz. Örneğin işletme döneminde yatırımdan kazanç elde etmemiş olabilirsiniz ancak diğer faaliyetleriniz nedeniyle KV matrahınız olabilir. Bu durumda işletme döneminde yararlanmanız gereken yatırıma katkı tutarından sadece bu yatırımla ilgili kazancınıza indirimli kurumlar vergisinden faydalanabilirsiniz. Kazanç yoksa diğer faaliyetlere gidemezsiniz. Bu açıkladığımız husus sadece işletme dönemi için geçerlidir. Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisinden faydalanmanıza engel bir durum yoktur.

Dr. Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.