Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VERGİ YARGISINDA İŞLER KARIŞABİLİR! PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2024

Bildiğiniz üzere, 7524 sayılı Kanunla yapılan değişikle vergiler 02.08.2024 tarihinden itibaren vergiler uzlaşma kapsamı dışında bırakıldı. Ancak, Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 35'nci madde ile 02.08.2024 tarihinden önce uzlaşma talep edildiği halde henüz uzlaşma günü verilmemiş, uzlaşma günü verilmiş ancak uzlaşma görüşmesi yapılmamış ya da çeşitli nedenlerle uzlaşma günü ertelenmiş veya uzlaşma talep süresi geçmemiş olan vergilere uzlaşma imkanı sağlanmıştır.

Hali hazır sadece ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen  vergilere ilişkin vergi ziyaı cezaları uzlaşma kapsamında. Sorun da bu nokta başlıyor. Örneğin bugün mükellefe vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ ediliyor. Uzlaşma hakkınız var ama sadece vergi ziyaı cezası için. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açmanız gerekiyor ya da uzlaşma talebinde bulunmanız. Vergiye karşı dava açıp ceza için uzlaşma talep ediyorsunuz. Uzlaşma vaki olmazsa ceza için de dava açma hakkınız var. Vergiye karşı ayrı dava cezaya karşı ayrı dava. İkisi yolda birleşir gibi. Dava açma müddeti bitmiş veya 15 günden az kalmış ise bu müddet uzlaşma vaki olmadığına dair tutanağın tebliği tarihinden itibaren 15 gün olarak uzayacağı da unutulmamalıdır.

Dr. Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.