Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ENFLASYON DÜZELTMESİ KAPSAMINDA SAT-KİRALA-GERİ AL İŞLEMLERİ   PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2024

Bilindiği üzere sat-kirala-geri al işleminden kaynaklanan kullanım hakkı Vergi Usul Kanununun mükerrer 290'ıncı maddesi hükümleri çerçevesinde “260 Haklar” hesabında muhasebeleştirilmektedir. Satış işleminden kaynaklanan kazancın tamamının satışın yapıldığı yılı izleyen yıl başından kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihe kadar fon hesabına alınması istisnadan yararlanmak için olmazsa olmaz şartlardan biri. 260 Haklar hesabına alınan tutar için amortisman hesabı ise biraz özellik arz ediyor. Öncelikle yıllık olarak amortisman tutarı hesaplanıyor. Geçici vergi dönemlerinde geçici vergiye isabet eden amortisman tutarı bulunuyor. Satış kazancı tutarının haklar hesabında yer alan tutara oranlaması suretiyle bulunacak orana isabet eden kısmı için amortisman tutarı özel fon hesabından karşılanacak; kalan kısım ise kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Sat-kirala-geri al yöntemiyle finansal kiralama şirketine devredilen ve daha sonra kira süresinin sonunda tekrar aktife giren taşınır veya taşınmazların, 2023 hesap dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasında, düzeltmeye esas tarih olarak, söz konusu kıymetin sat-kirala-geri al sözleşmesi kapsamında kiralama işleminin "260- Haklar" hesabına kayıt edildiği tarih dikkate alınması ve düzeltilmesi gerekiyordu. Benzer şekilde satıştan elde edilen kazanç için bilançonun pasifinde oluşturulan fon hesabın da defterlere kayıt tarihi itibariyle enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ve bilançoda düzeltilmiş değeriyle yer alması gerekmekteydi. 30.06.2024 tarihi itibariyle yapılacak düzeltmelerde anılan 260 Haklar ile 257 Birikmiş Amortisman Hesabı 1.1.2024 tarihli değerleri 1,19493 katsayısı kullanılarak düzeltilecektir. Aynı şekilde 549 fon hesabında yer alan tutarın amortisman mahsubundan sonra kalan kısmı da aynı katsayı ile düzeltmeye tabi tutulacaktır.

Dr. Soner Ülgen

Tax partner at Northwest Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.