Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışanın Hizmet Akdi Sona Ermeden Aynı İşverene Ait Başka Bir İşyerinde Çalışması Mümkün Mü? [NAKİL İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER] PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2024

İşçinin normal şartlarda iş akdinin feshedilmesi sonucunda süreç SGK çıkışı ile sonlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda hizmet akdi devam eden işçinin aynı işverene ait diğer işyerlerinde işe başlaması halinde önceki işyerinden çıkış yapılmalı mı? Kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeli mi? gibi sorular gündeme gelebilmektedir.

İşveren, işçiyi başka bir işyerinde işe başlatmak istemesi halinde bazı kurallar çerçevesinde iş akdini sonlandırmadan diğer işyerinde çalışmaya başlatması mümkün.

Nakil İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
✅ İşyerleri arasında nakil işleminin yapılabilmesi için, işverenin gerçek kişi olması halinde T.C. Kimlik numarasının, tüzel kişi olması halinde ise vergi kimlik numarasının aynı olması gerekmektedir.

✅Nakil işlemi için çıkış yapılması ve ertesi güne girişin yapılması gerekir. Örneğin: 28.08.2023 tarihinde nakil kodu ile çıkışı yapılan sigortalı 29.08.2023 tarihi ile diğer işyerine girişinin yapılması gerekir.

✅Nakil işleminde nakil edilen işyerine İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ bir aylık süre zarfında verilebilir. Örneğin 31.08.2024 tarihinde A şubesinden nakil edilen işçi 01.09.2024 tarihi ile nakil edilen işyerine SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ'ni bir aylık süre zarfında 01.09.2024 tarihli yapabilir.

✅Nakil eden işyeri, işçinin SGK çıkışını yaparken işten ayrılış nedenini, 16- “Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” kodu seçmeli ve ardından işçinin nakil gideceği işyerinin Sicil Numarası girmelidir.

✅İşçinin çıkışı yapıldıktan sonra, çıkış tarihini takip eden gün için SGK girişinin yapılması gerekir. Burada da Nakil geldiği işyerinin sicil numarasının girilmesi gerekmektedir.

⚠ Gerçek kişi T.C. kimlik, tüzel kişi vergi numarası aynı olmaması durumunda yapılacak çıkış- giriş nakil olarak sayılamaz.
⚠ İşten çıkış kodunun 16 seçilmesi durumunda nakil gidilecek işyerinin sicil numarası girilmesi zorunlu olacaktır.
⚠ Nakil işleminin yapılabilmesi için aynı işverene ait en az iki işyerinin olması ve bu işyerlerinin aktif olması gerekir.
⚠ İşçinin aynı işverene ait başka bir işyerine nakil edilmesi halinde kıdemi sıfırlanmamalı kaldığı yerden devam ettirilmelidir. Gene aynı şekilde işçinin yıllık izin hakları kaldığı yerden devam ettirilmelidir.
⚠ Nakil yolu ile işçinin aynı işverene ait başka işyerinde çalışmaya başlaması nedeniyle hakları devam edeceği için kıdem ve ihbar tazminatı ödenmez.
⚠ 31 Çeken aylarda nakil işlemi yapılacak ise 1 gün eksik gün bildirimi yapılması gerekir. (Nakil eden+ nakil edilen şube prim gün sayısı toplam 30 gün olabilir)
⚠ Nakil edildiği yerde bordrosu düzenlenirken nakil geldiği şubedeki KGVM dikkate alınır.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi