Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ PDF Yazdır e-Posta
06 Eylül 2024
4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 49. maddesinde;

İşsizlik sigortasının gerektirdiği ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karşılamak üzere, bu Kanunun 46 ncı maddesi kapsamına giren tüm sigortalılar, işverenler ve Devlet, işsizlik sigortası primi öder. İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payı olarak alınır.
hükmü yer alır.

✅ İşverenler, işsizlik sigortasına ilişkin prim yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden herhangi bir indirim veya kesinti yapamazlar.

✅Herhangi bir nedenle işçinin sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar işçiden ve işverenden kesilen işsizlik sigortası primleri ile Devlet payı iade edilmez.

⚠ Bordro programına çalışanın cari kartı açılırken emekli (SGDP) çalışan olup olmadığı veya normal çalışan olup olmadığına göre işsizlik primi kesintisi parametrelerinin ayarlanması gerekir.

???? İşsizlik prim kesintisi brüt maaş alan çalışanlarda;
Brüt maaş alan çalışanlarda (Brüt maaş - (SGK Kesintisi +İşsizlik Prim Kesintisi+ Gelir Vergisi Kesintisi+ Damga Vergisi Kesintisi) = Net maaş olarak yansıyacaktır.
???? İşsizlik prim kesintisi net maaş alan çalışanlarda
Net maaş +(SGK+ İşsizlik Prim Kesintisi+ Gelir Vergisi+ Damga vergisi) = Brüt Maaş
özetle brüt maaş alan çalışanlarda işsizlik kesintisi de düşülerek net maaşa gidilir, net maaş alan çalışanların ücreti değişmeyeceği için işsizlik prim kesintisi işçinin net maaşına etki etmeyecektir.
Resim önizleme

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi