Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DERNEK / VAKIF KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2024

DERNEK; Kazanç Paylaşma Dışında, Kanunlarla Yasaklanmamış Belirli Ve Ortak Bir Amacı Gerçekleştirmek Üzere En Az 7 GERÇEK / TÜZEL Kişinin Bilgi Ve Çalışmalarını Sürekli Olarak Birleştirmek Suretiyle Oluşturdukları Tüzel Kişiliğe Sahip KİŞİ TOPLULUKLARIDIR.

VAKIF; Gerçek / Tüzel Kişilerin Yeterli Mal Ve Hakları Belirli Ve Sürekli Bir Amaca Özgülemeleri İle Oluşan Tüzel Kişiliğe Sahip MAL TOPLULUKLARIDIR.

* Dernek Ve Vakıfların Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti Yoktur.

* Dernek / Vakıflara Ait Kazanç Amacı Güden İktisadî İşletmeler Kurumlar Vergisi Mükellefidir.

*Dernek Veya Adi Şirket Mahiyetinde Olmakla Birlikte Kooperatif Olarak Adlandırılan Okul Kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanununun Uygulanmasında Kooperatif Sayılmamaktadır. Okul Kooperatiflerinin 1163 Sayılı Kanuna Göre Veya Derneğe Bağlı İktisadi İşletme Şeklinde Kurulmaları Durumunda İse Hukuki Durumlarının Gerektirdiği Şekilde Kurumlar Vergisi Mükellefi Olarak Dikkate Alınacağı Tabiidir.

Dernek Ve Vakıfların Elde Ettikleri Gelirlerin Sadece Kesinti Suretiyle Vergilendirilmiş
• Taşınmaz Kira Gelirlerinden,
• Menkul Kıymet Alım Satım Gelirlerinden,
• Menkul Kıymetlerin Elde Tutulması İle İtfasından Elde Edilen Gelirlerden Oluşması Halinde İktisadi İşletme Oluşmaz, Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti Tesis Edilmez. Vergi Kesintileri Nihai Vergi Niteliğindedir.

 

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.