Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ŞİRKET ORTAĞI OLAN KADIN İŞÇİ, ANALIK İZNİ KAPSAMINDA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANIR MI? PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2024

İş Kanunu'nun 74. Maddesinde Analık izni süresi belirlenmiştir;

✅ Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
✅Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
✅Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. hükmü yer alır.

Analık izni kapsamında kadın işçiye şartları sağlaması halinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Bu şartlar;
✅ İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
✅Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş ya da ödenmiş olması,
✅Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
✅Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

✅ 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılara analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, ödeme tarihinde genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla ödenir.

5510 Sayılı Kanunu'nun 18. Maddesinde;
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Kanunun 4. maddesinde 1,2 ve 4 numaralı bentleri kapsamındaki sigortalılara geçici iş göremezlik ödenirken 3. numaralı bentte belirtilen sigortalılara analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödenmez.

Kanunun 4. maddesi 3 numaralı bendinde de;
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları olarak sigortalı sayılanlar belirtilmiştir.

Sonuç olarak
5510 sayılı kanunun 4.maddesi 3 numaralı bendinde belirtilen Şirket ortağı kapsamında tescil edilen kadın sigortalılara analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi