Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenlerin Yabancı İşçi Çalıştırırken Beyan Ettikleri PEK Üzerinden Bildirilme Ve Meslek Kodu İle İlgili SGK'nın Aylık Bazda Kontrol Edeceğine Dair Genel Yazısı PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2024

İŞVERENLER NELERE DİKKAT ETMELİ
✅ İşyerinde çalışma izni olmayan yabancı çalışan bulunmamalı, çalışma izni alındıktan sonra SGK girişi yapılmalıdır.
✅ Çalışma izni her bir işyeri için ayrı ayrı alınır. Dolayısıyla aynı işverene ait başka bir işyerinde izinsiz çalıştırılamaz. Hangi işyeri için alındı ise o işyerinde çalışabilir.
✅İzin başvurusunda belirtilen göreve uygun meslek kodu seçilmelidir.
✅ÇSGB belirlenen ücretlerin altında ücret ödenmemelidir. (Bu ücretler Asgari ücret ve Asgari ücretin 6,5 katına kadar değişir)
✅Yabancı çalışan ile yapılan sözleşmede belirtilen tutar üzerinden ödeme yapılmalıdır.

Örneğin: Asgari ücretin 3 katı olacak şekilde anlaşma sağlanmış ve çalışma izni alınmış ise işveren yabancı çalışana asgari ücret üzerinden ücret ödeyemez.

Bu nedenle işverenler yabancı çalışanlarının izinlerini kontrol etmeli, yenileme, iptal gibi işlemleri zamanında yapmalı ve ÇSGB ile SGK arasında bildirilen ücret arasında fark olmaması ve yapılan görev meslek kodunun birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir.

Murat Delip

 

İş Hukuku | Bordrolama | İK Teknolojileri | Kişisel Gelişim | İçerik Üreticisi