50 Milyon Tl Altında Cirosu Olan Şirketler, 1 Temmuz Tarihi İtibariyle Defter Kayıtlarını, Düzeltebilir Mi / Düzeltmeli Mi / Düzeltmek Zorunda Mı? |
|
|
|
24 Ekim 2024 |
Hepimizin bildiği gibi 2024/2. geçici vergi dönemi, özellikle 50 milyon TL altında cirosu olan şirketler için oldukça yorucu geçti.
Bu mükelleflerden, düzeltilmiş bilançolara göre beyanname verip daha sonra beyannamesini düzeltmek zorunda kalan firmalar için, 2024/3 geçici vergi dönemi ve yıllık dönem dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var.
BU KAPSAMDAKİ MÜKELLEFLERİN MEVCUT DURUMLARI ŞU:
Geçici vergi dönemlerinde ED yapmamaları gerektiği halde, defter kayıtlarında 30.06.2024 tarihi itibariyle yapılan enflasyon düzeltmesinin izleri/etkileri var. Buna karşın 563 nolu Tebliğe göre, geçici vergi dönemleri için ED kapsamında değiller ve beyannamelerini ED yapılmaması durumuna göre vermeleri gerekiyor. Dolayısıyla defter kayıtları ile beyanname arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi önemli.
BU DURUMDAKİ MÜKELLEFLER AÇISINDAN, DAHA ÖNCE YAPILAN ED KAYITLARI ETKİLERİNİN 2024/3 GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE BERTARAF EDİLMESİ İÇİN İKİ FARKLI YOL SEÇİLEBİLİR:
1- 30.06.2024’te yapılan ED kayıtlarının 01.07.2024’te düzeltilmesi (iptal edilmesi)
2- Defter kayıtlarında düzeltme yapılmaksızın, ED’den kaynaklanan gelir/gider etkilerinin hesaplanarak beyannamede KKEG/İstisna olarak beyan edilmesine devam edilmesi.
Kişisel görüşüme göre her iki yöntemin uygulanması da mümkündür. 563 nolu Tebliğde konu ile ilgili olarak “… mükelleflerin, söz konusu döneme ilişkin yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek bulunmamaktadır.” denildiği için, burada geçen “gerek bulunmamaktadır” ifadesinin defter kayıtlarının düzeltilmesinde ihtiyarilik sağladığı kanaatindeyim.
Bu arada, her iki durumda da gözden kaçırılmaması gereken önemli detaylar var.
İrfan Vural
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR |