Anonim Şirkette Ortak Olmayan Yönetim Kurulu Üyesinin Sigortalılık Durumu Ve Huzur Hakkı Ödemesi |
|
|
|
22 Aralık 2024 |
(4/a) kapsamında çalıştığı anonim şirkette, ortak olmayan yönetim kurulu üyesi(4/a) kapsamındaki sigortalılığı devam eder. Ancak sigortalının yönetim kurulu üyeliği yanında anonim şirkete ortak olması halinde (4/a) kapsamındaki sigortalılığı sonlandırılır (4/b) kapsamında sigortalı sayılır.
Örnek - 1/1/2013 tarihinden itibaren yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirketten (4/a) kapsamında sigortalı bildirilen (C), 3/5/2014 tarihinde yönetim kurulu üyesi olduğu (1/7/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olunabilmesi için ayrıca ortaklık şartı aranmamaktadır.) şirkete ortak olmuştur. Sigortalı (C)’nin 2/5/2014 tarihinde (4/a) kapsamında sigortalılığı sona erdirilerek, 3/5/2014 tarihinden itibaren (4/b) kapsamında sigortalılığı başlatılacaktır.
Yönetim kurulu üyelerinin anonim şirketle arasındaki hukukî ilişki vekalet sözleşmesi niteliğindedir. Nitekim Türk Borçlar Kanunu bu sözleşmeyi vekilin vekalet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşme olarak tanımlamaktadır.
Anonim şirketi idare ve temsil görevi verilen yönetim kurulu üyeleri ile şirket arasındaki hukukî ilişkinin niteliği hakkında farklı görüşler bulunmakla birlikte, vekalet sözleşmesi hükümlerine tabi olduğu kabul edilmektedir. Bu halde de şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyelerinin anonim şirket ile aralarındaki hukukî ilişkinin hizmet akdi olmaması karşısında sigortalılıkları söz konusu olamamaktadır.
Yönetim kurulu üyesinin sadece bu statüsüne istinaden sigortalılığı söz konusu olamamasına karşın, bu kişinin aynı zamanda şirkette hizmet sözleşmesi ile çalışması durumunda 5510 sayılı Kanun’un 4/1-a maddesi gereği sigortalı olması gerekecektir.
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 359’üncü ve ilgili diğer maddelerinde yönetim kurulu üyelerinin gerçek kişilerden oluşacağı, yönetim kurulu üyelerinin ortak olmasının zorunlu olmadığı, ortaklık münasebeti bulunmayan şahısların da yönetim kurulu üyesi olabileceği ifade edilmiştir.
Yönetim kurulu, ortak olan veya ortak olmayan dışarıdan seçilen ve kanunen seçilme engeli bulunmayan gerçek kişilerden oluşur.
Şirket ortağı gerçek kişinin veya dışarıdan seçilen bir gerçek kişinin yönetim kuruluna seçilmesi halinde kendisine ödenen huzur hakkı ücret gibi vergilendirilerek net tutarı (SGK primine tabi olmadan) kendisine ödenir.
Oktay KONAÇ
İÜ/İktisat/SGK/YÖK/E. Başmüfettiş/İş ve Sosyal Güvengüvenlik
Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır |