1. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yer Alan Yazılım Şirketlerine Sağlanan Teşvikler
1.1. Kurumlar Vergisi İstisnası 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun geçici 2’nci maddesi hükümleri kapsamında, Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
1.2. KDV İstisnası 3065 sayılı KDV Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamında, teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin 31.12.2028 tarihine kadar (kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde) bu bölgede ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımları şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV’den istisnadır.
2. Teknoparkta Faaliyette Bulunmayan Yazılım Şirketlerinin Yararlanılabileceği İndirim ve İstisnalar
2.1. Kurumlar Vergisinde Kazanç İndirimi Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-ğ maddesinde yer alan düzenleme kapsamında; Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan yazılım faaliyetlerinden elde edilen kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla %80’i beyan edilen kurum kazancından indirilebilmektedir.
2.2. İhracat Gelirlerine Kurumlar Vergisi Oranında 5 Puanlık İndirim İhracat yapan kurumların ihracattan elde etmiş oldukları kazançlarına kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli olarak uygulanır. (KVK Mad. 32/7)
2.3. Katma Değer Vergisi İstisnası Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Hizmet İhracını düzenleyen 11/1-a maddesine göre yurtdışındaki müşteriler için yapılan ve yurt dışında yararlanılan hizmetler KDV’den istisna bulunmaktadır.
3.Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna
3.1. Kurumlar Vergisi İstisnası Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; kiralanmasından, devri veya satışından, Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmalarından, Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının %50'si kurumlar vergisinden müstesnadır. (KVK Mad. 5/B)
2.3. Katma Değer Vergisi İstisnası KDV Kanunu'nun 17'nci maddesinin 4'üncü fıkrasının (z) bendine göre, KVK'nın 5/B maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı KDV'den istisnadır.
Bilal SIRÇA YMM
Bakanlık Kontrolörü, Yeminli Mali Müşavir, E.Vergi Müfettişi
Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır. |