Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez Bankası'nın rezervi iş dünyasına aktarılsın (14.01.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2009

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Vergi Konseyi Türkiye Temsilcisi Dr. Veysi Seviğ Merkez Bankası'nın bilançosunda atıl şekilde duran yaklaşık 20 milyar TL'lik kaynağın iş dünyasına aktarılabileceğini söyledi. Kaynağın Merkez Bankası'nın bilançosunda sıfır faizle durduğunu kaydeden Seviğ, "Bu kaynak bankalar aracılığı ile iş dünyasına yüzde 10 faizle bile verilirse piyasada toparlanma olur" diye konuştu.

 

Antalya Organize Sanayici ve İşadamları Derneği 'nin (OSİAD) aylık toplantısına misafir konuşmacı olarak katılan Seviğ, Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 80 milyar dolar rezervin yanı sıra, yaklaşık 20 milyar TL'nin de faizsiz ve atıl olarak durduğuna dikkat çekerek bu miktarın "kontrollü" olarak piyasaya enjekte edilebileceğini vurguladı. TOBB ve İTO gibi kuruluşların piyasayı canlandırmak için rezervlerini açmaya çalıştıklarını ancak aracı olacak kamu bankalarını yüksek komisyon istemeleri yüzünden geç kalındığını da söyleyen Seviğ, "Başbakan veya bakanlarımız devreye girerek bu kaynakların süratle devreye alınmasını sağlamalı. Ekonomide bugünü işini yarına bırakmaz olmaz" dedi. Krizden çıkmak için hükümetin de bütçe tasarrrufu yapması gerektiğini söyleyen Seviğ devletin topladığı vergilerin yüzde 68'ini kendi masrafları için kullandığını, kalanını vergi mükellefleri için harcadığına dikkat çekti.

 

Seçim sonrası vergi yükselebilir

IMF ile yapılan görüşmelere de değinen Seviğ, "IMF dolaylı vergiyi artırın veya vergi tabanını genişletin diyor. Hatta KDV'nin yüzde 22'ye çıkmasını bile istiyor. Türkiye, IMF ile bir şekilde anlaşacak. Ancak seçimlerden önce vergilerde bir artış öngörmüyorum" diye konuştu. Türkiye'de cari açık ve kurun yükseldiğine dikkat çeken Seviğ krizin bir süre hissedilmedeğini ithalat ve tüketimden gelen vergiyle devletin gelirini korududuğunu belirtti. Ancak tüketimin azalmasıyla birlikte vergi gelirlerinde de azalmanın başladığına dikkat çeken Seviğ 2008 Aralık'ta dolaylı vergi gelirlerde yüzde 20 civarında kayıp yaşandığını bunun er veya geç piyasalardan tahsil edilmek isteneceğini ifade etti.

 

Antalya OSİAD Başkanı Güngör Pekşen de Antalya OSB'de 2008 Aralık'ta 8 milyon KW elektrik tüketildiğini bunun ortalamanın yüzde 20 gerisinde olduğunu vurguladı. Antalya iş dünyasında çek ve senet ödemelerinin aksadığını, bölgede hiçbir sanayicinin ağzını bıçak açmadığını vurgulayan Pekşen ,"Bugünkü verilere göre Antalya sanayisi diğer illerden daha şanslı. Ancak üretimi stoğa mı yapıyoruz bunu iyi düünmemiz lazım" dedi. Gaz ve su kullanımında yüzde 20 gerileme olduğunu kaydeden Pekşen istihdam ve satışı geliştirecek önlemlerin süratle alınmasını istedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=114662