Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK İDARİ PARA CEZALARINDA İTİRAZ VE DAVA AÇMA SÜRECİ PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2025

- Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen alacaklar üç grupta toplanabilir

* İdari para cezaları,

*  Prim ve prime ilişkin alacaklar,

* Kiralama ve rücu gibi işlemlerden kaynaklanan diğer alacaklar.

- İdari para cezaları ile prim ve prime ilişkin alacaklar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilir. Bununla birlikte idari para cezaları ile primlerde itiraz etme ve dava açma süreçleri birbirinden farklıdır. Bu paylaşımda SGK’nın idari para cezası bildirimi tebliğ edildikten sonraki süreçlere yer verilmiştir.

- İdari para cezaları ilgiliye tebliğ edilmesiyle tahakkuk eder, tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde ödenmesi gerekir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde ödenmeyen veya eksik ödenen idari para cezaları, 15 günlük sürenin sona erdiği tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

? İdari para cezalarına karşı yapılacak itirazların, tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde SGK’ya, yazılı olarak yapılması gerekir. İtiraz takibi durdurur. Yapılacak itiraz üzerine, SGK birimindeki itiraz inceleme komisyonunca itiraz değerlendirilir ve karara bağlanarak sonuç ilgiliye tebliğ edilir. İtirazın reddi halinde, kararın ilgililere tebliğ edilmesinden sonra takip ve tahsil aşamasına geçilir.

- İdarenin hatalı işleminden her zaman dönebileceği yani hatalı işlemini geri alabileceği idare hukukunun genel prensiplerindendir. Bu ilkeden hareketle Kurum, hatalı işlemini Kurum lehine kesinleşmiş nitelikte yargı kararı olmadıkça her zaman geri alabilir. Bu nedenle, 15 günlük itiraz süresinin geçirilmiş olması nedeniyle kesinleşen idari para cezalarının sonradan yanlış veya yersiz uygulandığının anlaşılması halinde, itiraz komisyonunca hatalı işlemin düzeltilmesi yönünde karar alınabilmektedir.

- İdari para cezalarının, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun 3/4’ü tahsil edilir. Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez, idari para cezasının 15 gün içerisinde hem ödenmesi hem de itiraz edilmesi mümkün bulunmaktadır. Sonradan itirazın reddedilmesi ya da davanın kaybedilmesi gerekçesiyle indirilen ¼’lük kısmın geri istenmesi söz konusu değildir.

- Kurumca itirazın reddedilmesi halinde, kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir. Mahkemeye başvurulması, idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. İdari para cezalarına karşı SGK’da itiraz yolu tüketilmeden yargı yoluna gitmek mümkün değildir.

Süleyman Şen

Sosyal Güvenlik Denetmeni

 

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.