Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından kredi alan daha az vergi ödeyecek (15.01.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Ocak 2009

Reel sektör ve finans kesimini küresel krizde rahatlatmak için alınan tedbirlere bir yenisi daha ekleniyor. Merkez Bankası'nın piyasalara likidite desteği sağlayan önlemlerine Maliye Bakanlığı da katıldı.

Vergi adaları üzerinden temin edilen kredilere ilişkin alacak faizlerindeki stopaj düşürülüyor. Buna göre seküritizasyon başta olmak üzere yurtdışından alınan kredilerdeki stopaj yüzde 10'dan yüzde 1'e indiriliyor. Her türlü mal alımından kaynaklanan vadelerde ortaya çıkan faiz için uygulanan yüzde 10'luk vergi ise yüzde 5'e çekiliyor. Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Kurumlar Vergisi'ne ilişkin kararname Başbakanlık'a gönderildi. Düzenlemenin onaylanmasının ardından hem reel sektör hem de bankacılık kesimi finansman açısından rahatlayacak. Kararname hakkında bilgi veren yetkililer, küresel krizin olduğu bir ortamda alınan önlem paketine bir yenisinin daha eklendiğini söyledi. Mevcut düzenlemeye göre örneğin A bankası veya firması vergi adalarında bulunan bir şirket aracılığı ile varlıkların menkul kıymet olarak ihraç edilip Türkiye'de kullandırılması durumunda ortaya çıkan faiz için yüzde 10 vergi ödüyor. Menkul kıymet ihracında ortaya çıkacak 100 liralık faiz için 10 liralık stopaj yapılıyor. Menkulleştirme olarak da adlandırılan seküritizasyon, gelir sağlayan varlıklara dayanarak finans kaynakları oluşturma ve finans kuruluşlarının ellerindeki kredi alacaklarını satılabilir kıymete dönüştürme imkânı sağlıyor. Küresel krize karşı Merkez Bankası, BDDK ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ekonomi yönetimi birçok tedbir aldı. İlk olarak döviz piyasasına müdahale eden Merkez, yabancı para zorunlu karşılık oranını 2 puan indirdi. Böylece bankacılık sistemine 2,5 milyar dolarlık döviz likiditesi sağlandı. İhracat reeskont kredisi limiti de 500 milyon dolardan 1 milyar dolara yükseltildi. Hazine'nin 2009 yılında sağlayabileceği toplam garanti ve ikraz limiti 1 milyar dolar artırılarak 4 milyar dolara çıkarılırken Maliye, vergi borçlarına on sekiz ay süreyle yüzde 3 faizle taksitlendirilme imkânı getirdi.

Vergi adaları diye bilinen ülkelerde öncelikli olarak bir şirket kurularak, yatırımlar doğrudan bu şirket aracılığıyla yapılıyor. Vergi adasındaki şirket, kârını dağıtmadığı sürece Türkiye'de vergi ödenmesi söz konusu olmuyor, ya da buralardan alınmış hizmet faturaları Türkiye'deki kayıtlara gider olarak yazılıyor. Faturayı kesen vergi adası olduğundan vergi yükü bulunmuyor ve işlem kolay oluyor. Öte yandan vergi adası ülkedeki şirkete, yapılacak ithalatta aracı rolü verilerek, eklenen kâr yoluyla Türkiye'de giderler şişirilebiliyor.

Vergi adalarının başında gelen

ilk 10 yer

Bahreyn

Bahamalar

Virjin Adaları

Jersey

Panama

Hollanda Antilleri

Maldivler

Seyşeller

Andora

Belize

Liechtenstein

Marşal Adaları

Kaynak: OECD'nin vergi adaları listesi

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=803693&title=yurtdisindan-kredi-alan-daha-az-vergi-odeyecek