Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Birleşen küçük şirketler 2 yıl vergi ödemeyecek (17.01.09) PDF Yazdır e-Posta
17 Ocak 2009

 

Küreselleşen ekonomide küçük sermayeli şirketlerin ayakta kalması gittikçe zorlaşıyor. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde bu işletmelerin sıkıntısı daha da büyüyor. Küçük ve orta boyutlu işletmelere batmamak için 'birleşme çağrısı' yapılırken, hükümet bu konuda önemli adım atmaya hazırlanıyor.

Üzerinde çalışılan bir kanun taslağı ile belli bir süre içinde birleşen küçük şirketlere 1 ya da 2 yıl vergi muafiyeti getirilecek. Söz konusu taslağın kısa süre içinde tamamlanarak Başbakanlık'a sunulması bekleniyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, düzenlemeye Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da sıcak baktığını açıkladı. Aynı yetkili, Vergi Konseyi'nin taslağa küçük şirketlerin yanında büyük şirketlerin de eklenmesini önerdiğini söyledi. Bu arada şirket birleşmelerindeki değerlemelerin muhasebe kayıtlarında görülen bedeller üzerinden değil, piyasa fiyatları ve rayiç değerler üzerinden yapılması, değerlemeden kaynaklanan farkın da vergilendirilmemesi üzerinde duruluyor. Ancak bu husus, çeşitli kanunlarda değişikliği içerecek torba kanun taslağına konulmadı.

Aynı taslakta, lisanslı depoculuk işletmelerine de 5 yıl süreyle Kurumlar Vergisi muafiyeti öngörülüyor. Ayrıca 'dahilde işleme rejimi' kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin teslimlerindeki KDV istisnası 2 yıl uzatılıyor. Otomotiv, otomotiv yan sanayii, demir çelik ve tekstil sektörlerinde uygulanan ve süresi 31 Aralık 2008'de sona eren KDV'de tecil ve terkin uygulamasının 2 yıl daha uzatılması da gündemde. Yeni düzenlemeler sırasında uluslararası fonların yönetim şirketlerini Türkiye'de kurmalarını sağlayacak vergisel teşvikler de geliyor. Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenecek bir maddeyle Türkiye'de kurulacak uluslararası portföy yönetim şirketleri 'tam mükellef' değil, uluslararası fonların Türkiye'deki daimi temsilcisi olarak değerlendirilecek. Bu şekilde diğer ülkelerde yönettikleri fon kazançlarının Türkiye'de de vergilendirilmesi uygulaması son bulacak. Taslakla Türkiye'de kurulan yabancı fon şirketlerinden kurum veya gelir stopajı ile banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmamasının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

İnternete vergi indirimi

İnternetteki vergi indirimi de, yeni düzenlemelerle birlikte yürürlüğe konulacak. Bu çerçevede mobil internetteki yüzde 25'lik Özel İletişim Vergisi yüzde 5'e çekilecek. Aynı şekilde internet servislerindeki Özel İletişim Vergisi yüzde 15'ten 5'e düşürülecek. Yeni düzenlemeler sırasında Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılarak, çek kullanımındaki suistimal ve kötü niyet olaylarının önüne geçilecek. Şu anki sistemde çek düzenleyen kişi, ödeme konusunda sorun olduğunda hemen bankaya başvuruyor ve "Bu çek isteğim dışında düzenlendi." diyerek, ödemenin yapılmamasını isteyebiliyor. Bu şekilde ödeme yükümlülüğünden kurtuluyor. Yeni düzenlemede çekini ödemek istemeyenlere "Banka yerine savcılığa başvur." denilecek. Böylece çekteki kötü niyetli uygulamaların önüne geçilecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=804685&title=birlesen-kucuk-sirketler-2-yil-vergi-odemeyecek