Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Reel sektör batarsa bankalar da biter (23.01.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2009

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, reel sektörde ortaya çıkabilecek derin bir daralmanın tehlikesine dikkat çekerek finans sektörünü uyardı. SPK Başkanı, bankalara hitaben 'Reel sektör batarsa siz de batarsınız' dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, reel sektörde ortaya çıkabilecek derin bir daralmanın hem kendisine hem finans sektörüne zarar verebileceğini belirterek, global ölçekte reel sektördeki talebin, üretim daralmasının önüne geçildiği takdirde ilerde daha rahat bir duruma gelineceğini söyledi.

Turan Erol, TOBB-ETÜ'de 'Finans Piyasaları ve Kurumları' dersine konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Türk sermaye piyasası ve SPK'nın sorumluluk alanı hakkında bilgi veren Erol, SPK'nın faaliyet alanının çok geniş olduğunu, 600'e yakın halka açık şirket bulunduğunu, bu şirketlerden yaklaşık 300'ünün borsada yer aldığını anlattı. Şirketler dışında, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da sorumluluk alanlarında bulunduğunu belirten Erol, yatırım ortaklıklarının, 350'ye yakın yatırım fonunun, bu fonların kurulmasının, yönetilmesinin, denetlenmesinin de SPK'nın sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

REEL KESİM DOĞRU SÖYLÜYOR

Özel sektör şirketlerinin döviz pozisyon açığına değinen Erol, rakamların mutlak değer olarak artmasının çok önemli olmadığını, son 4 yılda bakıldığında bu oranların yüzde 10-11 arasında olduğunu kaydetti. Reel sektör temsilcilerinin, 'Bu paraları başka yerde harcamadık, yatırım üretim amaçlı kullandık' dediklerini aktaran Erol, 'Hakikaten baktığınız zaman doğru söylüyorlar. Şirketlerimizin patronları doğru söylüyorlar. Bunlar akıllı insanlar. İşlerini hakikaten bilirler. Döviz borcu kullanmışlar, kullanmak zorundalar' dedi.

FİNANS POLİTİKASI ETKİN OLMALI

SPK Başkanı Turan Erol, reel sektörde ortaya çıkabilecek derin bir daralmanın hem kendisine hem finans sektörüne zarar verebileceğini belirterek, finans politikasının, daha fazla reel sektörün daralma sorununu çözecek biçimde kullanılmaya başlanacağını, önceliğin yavaş yavaş o tarafa kaydığını bildirdi. Erol, global ölçekte reel sektörün talep, üretim daralmasının önüne geçildiği takdirde ilerde daha rahat bir duruma gelineceğini vurguladı.

SPK'nın son düzenlemeleri yurt dışında da yankı buldu

SPK tarafından şirketlerin finansman sıkıntılarının hafifletilmesi amacıyla alınan son önlemler, yurt dışında yankı buldu. Financial Times gazetesi, "Türkiye'deki bankalar, krize oldukça dirençli olduklarını kanıtladı ancak şirketleri daralma vurdu" yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan SPK Başkanı Turan Erol ise "En büyük kırılganlık finans sorunu" dedi ve 21 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni önlemlerin şirketlerin seçeneklerini artırmaya yönelik olduğunu söyledi. Erol, Türkiye'deki düzenleyici kurumların, banka finansman kaynaklarının kıtlığının çekildiği bir yılda kurumsal tahvil ihraçlarındaki kısıtlamaları hafiflettiğini ve nakit ihtiyacı duyan şirketlere destek amacıyla adımlar attığını belirtti. Gazete, Erol'un, yeni önlemlerin, yabancı yatırımcıların 2008 yılında net 3 milyar dolarlık satış yapmasının ardından Türk piyasalarına ilgiyi canlandıracağını umduğunu kaydetti.

Patronlar hesaplarını iyi yapar

Döviz riskine yönelik endişelere değinen ve 'Döviz riski her zaman var' diyen Sermaye Piyasası Başkanı Turan Erol, döviz riskini çok daha aşan başka maliyet unsurları bulunduğunu, şirketlerin bu nedenle döviz ağırlıklı borçlanma yoluna gittiklerini bildirdi. Şirketlerin döviz borcunu doğru yerde kullanıp kullanmadıklarına bakıldığında, çok düzgün biçimde kullandıklarının görüldüğünü belirten Erol, döviz açık pozisyonlarının 2004'teki oranın ya yarım puan altında ya da yarım puan üstünde seyrettiğini, patronların hesaplarını çok iyi yaptıklarının görüldüğünü anlattı.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=23.01.2009&i=164604