Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda araç jilet olacak, şirketlere 3 ay maaş desteği sağlanacak (27.01.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Ocak 2009

Hurda araç jilet olacak, şirketlere 3 ay maaş desteği sağlanacak

Hükümet sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda karar alınan konularla ilgili bilgi verdi..

Otomotiv sektörünün aylardır beklediği destek paketi netleşti. Buna göre, 30 yaşını geçen hurda araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile trafik cezaları siliniyor. Hurda araçlar, İl Özel İdareleri ve Makine Kimya Endüstrisi'nde toplanacak ve bir daha trafiğe çıkmaması için imha edilecek. Eritilen hurdalar jilet yapımında kullanılacak. Internet vergisi de yüzde 15'ten 5'e iniyor. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu sonrası açıkladığı önlem paketi içinde bankalara kolaylık ve çeklere ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. İşte önlemler:

PAKETİN AYRINTILARI


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ:
Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle bazı şirketlerin çalışanları işten çıkarmasının önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu konunun ayrıntıları için yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işveren temsilcileri bir araya gelecek.

ÇEK SUİİSTİMALİNE ÖNLEM: Ekonomik krizi bahane ederek, "İradem dışında çek elimden çıktı" diyerek bu durumu suiistimal eden ve kötüye kullananlarla ilgili düzenleme yapılacak.

BEYANNAMELER BİRLEŞTİRİLİYOR: Beyannamelerin teke düşürülmesi hedefi gerçekleştiriliyor. Vergi dairelerine verilen Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen sigorta beyannamesi tek bir beyanname olarak düzenlenecek.

İNTERNET VERGİSİ DÜŞÜRÜLÜYOR: Ülke kalkınması, istihdam ve milli gelire katkı sağlayacak yatırımları kolaylaştıracak düzenlemelere gidiliyor. Dış ticarette vergi uygulamasının kolaylaştırılması, e-devlet ve e-beyanname uygulamalarının yaygınlaştırılması için internet iletişiminden alınan özel işlem vergi oranları; yüzde 25'ten yüzde 10'a indirilirken yüzde 15 olan oran yüzde 5'e, yüzde 5 olan oran 0'a düşürülüyor.

 

1978'den yaşlı otolarda geçerli

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıya göre, hurda araç indirimi 1978 ve daha yaşlı araçlar için geçerli olacak. Çalışma imkânı olmayan 30 yaşını aşmış motorlu taşıtlar için 31 Aralık 2003'ten önce tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden de vazgeçilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları da affediliyor. Araçlar hurdaya ayrılırsa ÖTV indirimi öngörülüyor. 30 yaşın üzerindeki borçlu taşıt sayısı ise 500 bin.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,EBE7BAB85836430BAF7334B82E3928F7.html