Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi çıkarmayın! Maaş devletten (27.01.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Ocak 2009

İşverenlere ve işçilere devletten müjde geldi! Kriz dolayısıyla işçi çıkarmaya artık son! Çünkü maaşlar devlet tarafından ödenecek...

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Kriz nedeniyle işten çıkartılma noktasına gelen işçilerin işten çıkartılmaması için maaşlarını devlet olarak ödemeye hazırız” dedi.

 

“İşsizlik fonunda para var. Ve şimdide kriz var. Bu parayı şimdi kullanmayacağız da ne zaman kullanacağız. Bu nedenle işçi çıkartma noktasına gelen işverenlere, işçi çıkartmaması için işçilerin maaşlarının bu fondan ödenmesine ilişkin bir çalışma yaptık. İşçi çıkartmasınlar, biz de çalışanların maaşlarının yüzde 80’ine yakın bir oranda ödemesini yapalım. İşveren sadece primini yatıracak. Ve işçiler gerekirse izinli sayılacak. Bunun için ciddi bir çalışma yaptık. Hazırlıklarımızı yaptık. 1 milyon işçiye kadar maaş ödemesi yapabiliriz. Hesaplarımıza göre 3.5 katrilyon yapar. Fonda ise 39 katrilyon var. Bu parayı işte böyle bir zamanda kullanmak gerek” dedi.

 

Bakanlığın kriz döneminde işten çıkartmaları önlemeye dönük kısa çalışma ödeneği uygulamasının miktar ve süre bakımından uzatılması ve genişletilmesi adıyla bir yasa tasarısı hazırlıklarını tamamladığı, Bakanlar Kurulu’nda Bakan Çelik’in sunumunu yaptığı bu önerinin yarın işveren ve işçi temsilcilerinin de katılımı ile üçlü danışma kurulunda ele alınacağı belirlendi. Taraflar arasında uzlaşma sağlanırsa, 1 hafta içinde TBMM’ye bir maddelik bir tasarı olarak sunulacak. Bakanlığın bu konudaki uygulamayı 2009 yılı sürecince devam ettirmeyi planladığı da belirlendi.

 

Bakan Çelik, bu konuda istismar olup olmayacağına dönük olarak da hazırlıklar yapıldığını ve istismar yaşanmayacağını her türlü kontrol ve tedbirin alınacağını kaydetti. Bakan Çelik, özellikle otomotiv ve demir çelik sektöründe yaşanan işçi çıkartmalarının önüne geçileceğini, tekstil alanında da bazı işten çıkartmalar bulunduğunu belirterek, bu alanlardaki işçi çıkartmaların önüne bu yöntemle geçileceğini de belirtti. Bakan Faruk Çelik, yasanın çıkması halinde uygulamaya geçilmeden önceki işten çıkartmaları da kapsamasına dönük bir uygulamaya gidilebileceğini ve geçtiğimiz aylarda kriz nedeniyle işten çıkartılan kişilerin de yeniden işlerine dönebileceğini kaydetti.

 

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=176532