Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'SSK primi düşerse işten çıkarmalar azalır' (30.01.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2009

Amerika'da başlayan ve başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Türkiye'ye etkisini en aza indirmek için daha fazla tedbir alınması isteniyor.

 

Önümüzdeki 4 ila 6 ay içinde tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüzde 20 istihdam kaybı bekleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Vekili Ahmet Akbalık, kamunun yaklaşık 160 bin işsize ödeyeceği paranın, işverene yapacağı SSK teşvikiyle oluşacak maliyetten 111 milyon lira daha fazla olduğunu söyledi. Tekstil ve hazırgiyim sektörü 800 bin kişiyi istihdam ediyor. Devlet ortalama 160 bin işsize işsizlik fonundan 794 milyon lira ödeme yapacak. Eğer yüzde 5'e kadar istihdam kaybında yüzde 50; yüzde 10'a kadar istihdam kaybında ise yüzde 25'lik SSK teşviklerinin 12 ay uygulanması önerisi kabul edilirse bunun kamuya maliyeti 683 milyon lira olacak. Bu durumda kamu 111 milyon lira kazanç sağlayacak. Daha önce sektörde ödenen prim yüzde 28,5'a indirilmişti. Ancak sektör bu indirimi kısa vadeli çözüm olarak görüyor. Dünyada tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüzde 50'lik bir daralma gözleniyor. Bunun Türkiye'ye yansıması yüzde 25, Uzakdoğu'ya ise yüzde 60 olacağı tahmin ediliyor. ABD'de yaşanan krizin henüz tam anlamıyla Avrupa ve Türkiye'yi etkisi altına almadığını ifade eden Ahmet Akbalık, Hindistan, Pakistan ve Çin'den bir kaçışın başladığı uyarısında bulundu. Akbalık'a göre, Türkiye bu durumu iyi yönetirse avantaj sağlayabilir.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=809657&title=ssk-primi-duserse-isten-cikarmalar-azalir