Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Varlık Barışı'nda ilk rakamlar memnun etmedi, son anı bekleriz' (30.01.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2009

Gurbetçinin yurtdışındaki birikimlerini Türkiye'ye çekmek için çıkarılan 'Varlık Barışı' yasasında ilk sonuçlar beklenildiği gibi değil. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, bu kapsamda ortaya çıkan ilk rakamların memnun edici olmadığını söyledi.

 

Ancak son dakikaya kadar bekleyeceklerini aktardı. Varlık Barışı yasasıyla tanınan süre 2 Mart'ta doluyor. Bu çerçevede şimdiye kadar getirilen paranın miktarı henüz netleşmedi; ancak 2-3 milyar dolarlık girişten söz ediliyor.

 

Dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Akif Ulusoy, kısaca 'Varlık Barışı' olarak adlandırılan '5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'a ilişkin soruları cevapladı. Gelir İdaresi Başkanı, bir gazetecinin 'Ne kadar varlık barıştı' şeklindeki sorusuna, 'ilk gelen rakamların çok memnun edici olmadığı' yönünde cevap verdi. Bunu da Türk toplumundaki hemen her şeyi son dakikaya bırakma alışkanlığına bağladı. Ayrıca yurtdışından parasını getirmeyi düşünen kişilerin beyanname karşılığı ödemelerini biraz daha öteleyebilmek için son ana kadar beklemeyi tercih ettiğini kaydetti. Son anda gelecek talepler için 2 Mart'tan önceki hafta sonu mesai yapacaklarını açıkladı. Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan da başvuruların son günlere doğru artmasını beklediğini açıklamıştı. Ulusoy gazetecilerin, 'yurtdışındaki 100 milyar doların ne kadarının Türkiye'ye gelmesini beklendiklerine' ilişkin soruya şu karşılığı verdi: "Bana kalırsa 100 milyar doların hepsini istiyoruz. Ancak bunların bir kısmının kredi olarak geri döndüğünü de biliyoruz."

 

Varlık Barışı kapsamında, getirilecek paranın kaynağı sorulmayacak. Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, "İnceleme yapmayacağız ama yapabiliriz de diyorsunuz. O korkutuyor olabilir mi?" şeklindeki bir soruya da, "Bizim bu kanundan hareketle getirilen paranın veyahut da getirileriyle ilgili herhangi bir inceleme yapmak niyetimiz söz konusu değil. Bu kanun, bizzat kendisi, devletin bir taahhüdüdür. 'İnceleme yapmayacağım' diyor, ama başka sebeplerle incelemeler olabilir mi? Mesela bazı iade işlemlerinde inceleme yapılması mevzuattan kaynaklanan bir zorunluluk." cevabı verdi. Ulusoy, söz konusu düzenlemenin tanıtımını yapmak için yurtdışında 'road show' yapma planları da bulunmadığını ifade etti. Yurtdışından parasını getirmek isteyen kişilerin banka ve vergi dairelerinde bazı sorunlarla karşılaştıklarına ilişkin duyum aldıklarını da dile getirirken, "Varlık Barışı için beyanname vermeye giden bir mükellefimize, bankada 'Yahu ne yapacaksın verip de?' denilmiş. Gene bir vergi dairesinde benzer şeyler yaşanmış. Böyle bir durumla karşılaşan, mutlaka bizi arasın." çağrısında bulundu. Ekonomi Servisi

 

BAŞVURU İÇİN SON 32 GÜN

 

Varlık Barışı'ndan faydalanmak için son başvuru tarihi 2 Mart 2009.

 

Yurtdışındaki varlıklardan yüzde 2 vergi alınacak.

 

Yurtiçi birikimlerin vergisi yüzde 5 olacak.

 

1 Ocak 2008'den öncesi vergi incelemesinden muaf.

 

Varlıkların 1 Ekim 2008 öncesine ait olduğunun kanıtlanması gerekiyor.

 

Bankalardan herhangi bir isim listesi istenmeyecek.

 

Düzenleme para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymetleri kapsıyor.

 

IMF'den bizi zorlayıcı bir talep gelmedi

 

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, basın toplantısında gazetecilerin IMF ile sürdürülen görüşmelere ilişkin sorularını da cevapladı. IMF yetkililerinden daha çok harcama yönüyle ilgili taleplerin geldiğine dikkat çeken Ulusoy, "Çok fazla bir talep söz konusu değil, yani bizi zorlayan bir talepleri yok. Daha çok 'denetim gücünüzü artırın' talepleri geldi." dedi. Mehmet Akif Ulusoy, kamuoyunda son günlerde sıkça konuşulan 'otomotiv tasarısıyla' ilgili tartışmalara da açıklık getirdi. İdare Başkanı, "Tasarıda otomotivle ilgili yer alan hüküm; 30 yaşından daha büyük, 1979 ve daha eski modellerdeki taşıtın pert edilmesi durumunda ve şartıyla, eğer varsa geçmişe yönelik Motorlu Taşıtlar Vergisi ve bunların zamlarını, faizlerini ortadan kaldırıyoruz. Sıfır arabaya bir indirim söz konusu değil." dedi. Yeni oto alımında ÖTV ve KDV indirimi gibi taleplerin ise henüz siyasi irade tarafından olumlu görülmediğini belirtti. Vergi tahsilatına ilişkin performansı da değerlendiren Ulusoy, 2008'in ilk 9 ayında hedeflerin oldukça üzerine çıktıklarını; ancak küresel mali krizin etkili olduğu son çeyrekte bazı sorunlar yaşandığını bildirdi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=809644&title=varlik-barisinda-ilk-rakamlar-memnun-etmedi-son-ani-bekleriz