Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlere kredi vermeyen bankaların tercihi Hazine (04.02.09) PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2009

Hazine'nin, düzenlediği ihalelerde planladığından fazla borçlanması, bankacılık sisteminin artık şirketlere kredi vermekten çok Hazine'ye borç vermeyi tercih ettiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

 

Hazine bugün piyasaya yapacağı 14,3 milyar liralık iç borç geri ödemesi için düzenlediği 3 ihaleyle 17,4 milyar liralık borçlanma planlarken, 16,44 milyar lira borçlandı.

 

Bankacılar oluşan faizi beklentilerin altında, talebi de beklentilerin üzerinde bulduklarını söyledi. İhalelerin Hazine için olumlu geçtiğini belirten bankacılar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi süreciyle başlayan yüksek tahvil/bono talebinin devam ettiğini, bununla birlikte reel sektöre giden fonların azaldığını belirtti. HSBC stratejisti Fatih Keresteci yayımladığı raporda, Hazine'nin yüksek borçlanma tutarının ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı doğurduğunu belirtti. Ocak enflasyon rakamlarının kısa vadede belirleyici olacağını düşündüklerini ifade eden Keresteci, "Makro ekonomik bir bakış açısıyla Hazine'nin yüksek borçlanması reel kesime yönelmesi gereken paranın engellenmesi nedeniyle önem taşıyor. Bu da IMF ile anlaşmanın önemini biraz daha artırıyor." ifadelerini kullandı.

 

Keresteci'nin verdiği bilgiye göre şubatta referans bono hariç 14 milyar lira borçlanmayı hedefleyen Hazine, TÜFE'ye endeksli tahvil ihracı da hariç tutulduğu zaman hedefi aşmış oldu. Şubatta toplam iç borç ödemesi 20,9 milyar lira olan Hazine'nin bu performans ile yüzde 100'e yakın bir piyasa borç döndürme oranı yakalaması, belki de aşması muhtemel bulunuyor. Bir bankanın hazine müdürü de, "Hazine'ye faiz dışı fazla geçen yılki kadar yardımcı olmuyor. Borçlanma rakamları geçmiş dönemlere göre yüksek, aynı şekilde talep kuvvetliydi. Merkez Bankası'nın faiz indirimi süreciyle birlikte başlayan, bonolara bir iştah söz konusu. Açıklanan enflasyon önemli bir data olacak ve tabii dış gelişmeler de önemli." dedi.

 

Aynı yetkili piyasada TL likiditesinin çok olduğunu bankaların kulaklarından bile likidite çıktığını söyledi. Reel sektöre yetecek kadar da fon olduğunu ifade eden yetkili, "Aslında bonolara talep olmasının nedeni sektörde kredilerde muhafazakâr davranılması. Kredi verirken artık daha çok inceleme yapılıp daha az kişiyle çalışma iştahı oluştu. Artık tüm dünyada sağlam firmalara kredi veriliyor. Bankalar çok risk almak istemiyorlar. IMF ile ilgili bu kadar belirsizliğin olduğu bir dönemde Hazine'nin bu kadar yüksek borçlanabilmesi piyasanın da ne kadar kuvvetli olduğunun göstergesi." dedi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=811480&title=sirketlere-kredi-vermeyen-bankalarin-tercihi-hazine