Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizlik alarm veriyor, Başbakan çözüm için sosyal tarafları topladı (06.02.09) PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2009

İşsizlik cephesinden gelen olumsuz sinyaller hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir aradan sonra Ekonomik ve Sosyal Konsey'i topladı. Toplantıda sendika yöneticilerinden, işten çıkarmalara karşı önerileri alındı. Hükümetin uygulamaya koymayı düşündüğü tedbirler de masaya yatırıldı.

 

Ayrıca sendikalardan istihdamın korunması konusunda ellerini taşın altına koymaları istendi. Toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan yardımcıları Nazım Ekren ve Cemil Çiçek, ekonomiden sorumlu 8 bakan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB, TUSKON, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TESK ve Ziraat Odaları Birliği'nin yöneticileri katıldı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda krizin faturasını çalışanlar ile dar gelirli yoksul kesime ödetmemek için tedbir aldıklarını söyledi. Bu konudaki çalışmaların da süreceğini aktardı. Başbakan Erdoğan, "Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir." diye konuştu. Başbakan, "Daha önce 30'a yakın tedbiri kamuoyunun bilgisine sunduk. Bu tedbirlerle 2008'in son 6 ayında piyasaya yaklaşık 10 milyar TL likidite enjekte edilmiş, bu da krizin etkilerini önemli ölçüde hafifletmiştir." dedi.

 

Toplantıda sosyal taraflar, istihdamın korunması için İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanılmasında hemfikir olurken, Hak-İş ile TİSK kıdem tazminatına yönelik düzenlemenin gündeme alınmasını istedi. Türk-İş ise buna karşı çıktı. TİSK ile Türk-İş, borcu olmayan ve işçi çıkarmayan işverenden 1 yıl sigorta primi alınmamasına yönelik teklifte mutabık kaldı. Hak-İş de yoksulluk sınırının altındaki 5 milyon kişiye aylık 150 lira mali yardım yapılmasını önerdi. Türkiye Kamu-Sen'den ise emekli ve dar gelirlilere 200 TL'lik alışveriş çeki dağıtılması önerisi geldi. Böylece 8 milyonu emekli, 2,5 milyonu ise memur olmak üzere 10,5 milyon kişiye verilecek 200 liralık çeklerle piyasaya önemli miktarda para girişi sağlanacak. Memur-Sen ise kamu çalışanlarına asgari ücret tutarında iki kez ikramiye veya her ay 100 TL tutarında seyyanen zam önerdi.

 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bankaların reel sektöre kredi kullandırılması konusunda kolaylık sağlaması gerektiğini ifade etti. TİSK'in bir başka önerisi ise kriz dönemlerinde sigorta primleriyle ilgili düzenleme yapılması. Son bir yıllık dönemde primlerini aksatmadan düzenli ödeyen işverenlerden işçi çıkarmaması şartıyla 1 ya da 2 yıl prim alınmaması isteniyor. Kriz dönemlerine has esnek çalışma modelleri geliştirilmesini de öneren Konfederasyon'a göre olağanüstü hallerde uygulanmak üzere bir 'İstihdamı Koruma Kanunu' çıkarılmalı. Bu kanun ile işsizlik primi ve kıdem tazminatı gibi uygulamalar geçici olarak askıya alınabilir. Ayrıca kısa çalışma ödeneğinin miktarı artırılıp süresi uzatılabilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi de 6 ay yerine 10 aya çıkarılmalı. Türk-İş'in Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda sunduğu raporunda ise kriz gerekçesiyle işten çıkarmaların önlenmesi istendi. İşe iadeyi sağlayacak düzenlemelerin ILO standartlarında hayata geçirilmesini isteyen işçi konfederasyonu, ilave istihdam oluşturan işletmelerin sosyal güvenlik primlerinin belli bir süre Hazine tarafından üstlenilmesini önerdi. Türk-İş ayrıca istihdam sağlamak için kamuda emekliliği gelen personelin emekliye sevk edilip yenilerin alınmasını tavsiye etti.

 

'Kıdem Tazminatı Fonu kurulmalı'

 

Hak-İş ise işçi çıkarmak yerine sırasıyla çalışanların ücretli izin haklarının kullandırılması, üretime 1 hafta ara verilmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması gerektiğini aktardı. Çalışma Bakanlığı bünyesinde konfederasyonların temsilcilerinden oluşan bir 'kriz masası' kurulmasını öneren Hak-İş, işten çıkarmalar konusunda bakanlığın müdahil olmasını istedi. Raporda "Hak kayıplarına yol açmadan, kazanılmış hakları güvence altına alacak Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin çalışma acilen başlatılmalıdır." denildi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=812142&title=issizlik-alarm-veriyor-basbakan-cozum-icin-sosyal-taraflari-topladi