Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜBİTAK Ar-Ge Nakit Destekleriyle İlgili Yeni Düzenlemeler Yaptı PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2009

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında yapılan değişikliklerle;

§  Proje başlama tarihi, başvuru tarihinden itibaren doksan günden önce olmamak kaydıyla, herhangi bir ayın birinci günü olarak yeniden belirlenmiş,

§  Proje başlangıç tarihi itibariyle, proje çıktılarının bir kamu kurum veya kuruluşuna bedeli karşılığında taahhüt edilmiş olması halinde proje önerisinin değerlendirmeye alınmaması öngörülmüş,

§  Destek kapsamına alınacak proje personel ücretlerine, ulaşım ve konaklama giderlerine ve patent alımına ilişkin danışmanlık hizmet alımlarına sınırlamalar getirilmiş,

§  Yeminli mali müşavirlerin düzenlediği AGY500 raporunda yanıltıcı bilgi bulunduğunun tespiti halinde, söz konusu YMM’lerin üç yıla kadar TÜBİTAK destek programlarına ait tasdik raporu düzenleyemeyeceği öngörülmüştür.

1. Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programıyla İlgili Genel Açıklama

Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (1501), TÜBİTAK - Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliği içinde yürütülmektedir. Katma değer yaratan kuruluşların Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve bu yolla Türk sanayisinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere oluşturulmuş olan program Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili önemli destekleri içermektedir.

Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı;

§  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarına İlişkin Yönetmelik

§  98/10 sayılı Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Yardımına İlişkin Tebliğ

§  Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları

çerçevesinde yürütülmekte olup, program kapsamında, sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine % 60’a varan oranlarda hibe şeklinde destek sağlanmaktadır.

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında geçtiğimiz günlerde önemli değişiklikler yapılmıştır. Aşağıda bu değişikliklerden önemli görülen bazılarına yer verilecektir.

2. Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında Yapılan Değişiklikler

a) Destek Başlangıç Tarihi

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 20. maddesinde yapılan değişiklikle, proje başlama tarihi, başvuru tarihinden itibaren doksan günden önce olmamak kaydıyla, herhangi bir ayın birinci günü olarak belirlenmiştir. Buna göre yeni düzenleme çerçevesinde örneğin, 10.05.2009 tarihinde TÜBİTAK’a başvurusu yapılan bir projenin en erken proje başlama tarihi 01.09.2009 olacaktır.

Değişiklik öncesi düzenlemede proje destek başlangıç tarihi, başvuru tarihinden üç ay önceki ayın ilk gününe kadar geriye doğru gidebilmektedir. Buna göre yapılan değişiklikle destek başlangıç tarihinin 6 ayı geçebilen bir süre sonra başlaması söz konusu olabilecektir.

Uygulama Esaslarında yapılan bu değişiklik sonrasında, Ar-Ge teşvik ve desteklerinin başlangıç tarihi konusundaki var olan çok sayıdaki tarihe, en azından uzun bir geçiş süreci için bir yenisi daha eklenmiş olmaktadır. Bu konuda olabilecek karmaşa dikkate alınarak aşağıda Ar-Ge ile ilgili teşvik ve destek başlangıç tarihleri özetlenmiştir:

 

Teşvik / Destek

Teşvik / Destek Başlangıç Tarihi

Hibe nakit destek (Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı – 1501, proje başvurusu 01.04.2009 tarihi öncesi)

Başvuru yapan kuruluşun proje öneri bilgilerinde belirttiği proje başlangıç tarihi. Proje başvuru tarihinden önce başlatılmış projelerde, başvuru tarihinden üç ay önceki ayın ilk gününden önce olamaz.

Hibe nakit destek (Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı – 1501, proje başvurusu 01.04.2009 tarihi sonrası)

Başvuru tarihinden itibaren doksan günden önce olmamak kaydıyla, herhangi bir ayın birinci günü.

Ar-Ge indirimi (Kurumlar Vergisi Kanunu Md. 10)

Başvuru tarihinin içinde bulunduğu geçici vergilendirme döneminin başlangıcı.

5746 sayılı Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun teşvik ve destekleri:

-  Ar-Ge indirimi

-  Gelir vergisi stopajı teşviki

-  Sigorta primi desteği

-  Damga vergisi istisnası

Ar-Ge merkezlerinde, Ar-Ge merkezi belgesinin düzenlendiği tarih.

Teknoloji merkezi işletmelerinde, projenin onaylandığı tarih.

Rekabet öncesi işbirliği projelerinde, proje sözleşmesinin onaylandığı tarih.

Proje bazlı uygulamada, destek karar yazısının düzenlendiği veya proje sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarih.

Uygulama Esaslarında destek başlangıç tarihine ilişkin olarak yapılan değişiklik, TÜBİTAK’a başvurusu 01.04.2009 tarihinden sonra yapılan projelere uygulanmak üzere yürürlüğe girecek, bu tarihe kadar yapılacak başvurulara değişiklik öncesi hüküm uygulanacaktır.

b) Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Taahhüt Edilen İşlerle İlgili Ar-Ge Faaliyetleri

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 11. maddesine eklenen 5-9 numaralı fıkra hükümleriyle;

§  Proje başlangıç tarihi itibariyle, proje çıktılarının bir kamu kurum veya kuruluşuna bedeli karşılığında taahhüt edilmiş olması halinde proje önerisinin değerlendirmeye alınmaması,

§  TÜBİTAK tarafından daha önce destek kararı verilen projede geliştirilmesi hedeflenen çıktıların tamamının veya bir kısmının kamu kurum veya kuruluşuna bedeli karşılığında taahhüt edilmesi halinde, destek süreci sonlandırılması,

§  Desteklenen projede, destek başlangıç tarihi ile ihale kararının onaylandığı veya ihalesiz alımlarda siparişin / işe başlama talimatının verildiği tarih arasındaki faaliyetlerin destek kapsamında değerlendirilmesi,

§  Proje bitiş tarihi sonrasında proje çıktılarının kamu kurum ve kuruluşlarına bedeli karşılığında taahhüt edilmesi halinde, yukarıdaki hükümlerin uygulanmaması,

§  Projede hedeflenen çıktıların bir kamu kurum veya kuruluşuna bedeli karşılığı taahhüt edilmesi halinde, bu durumun TÜBİTAK’a otuz gün içinde bildirilmesi,

öngörülmüştür.

Uygulama Esaslarında yapılan bu değişiklik, proje sözleşmesi 26.04.2008 tarihi ve sonrasında imzalanmış projelere uygulanacaktır.

c) Destek Kapsamındaki Personel Ücretleri

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 13. maddesinde yapılan değişiklikle, destek kapsamına alınacak proje personel ücretleriyle ilgili olarak uygulanan sınırlamalar değiştirilmiştir.

Daha önce toplam çalışan sayısına bağlı olarak var olan sınırlama, yeni düzenlemeyle çalışan sayısından bağımsız olarak, çalışanın eğitim durumuna ve mezuniyet tarihinden itibaren proje başvuru tarihine kadar geçen süreye bağlı olarak yeniden belirlenmiştir.

Uygulama Esaslarında yapılan bu değişiklik, 2009/2. döneminden itibaren uygulanacaktır.

d) Destek Kapsamındaki Ulaşım ve Konaklama Giderleri

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 13. maddesinde yapılan değişiklikle, destek kapsamına alınacak ulaşım ve konaklama giderlerine sınırlama getirilmiştir.

Daha önce, program kapsamında projelerin gerektirdiği, proje personeline ait seyahat giderlerinin (uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslar arası ulaşım, konaklama giderleri) tamamı destekleme kapsamında iken, yeni yapılan düzenlemeyle, destek kapsamı seyahat giderleri, uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslar arası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri ile konaklama giderlerinin günlük en fazla yurt içi 100 TL, yurt dışı 150 ABD Dolarına kadar olan kısmıyla sınırlandırılmıştır.

Uygulama Esaslarında yapılan bu değişiklik, 2009/2. döneminden itibaren uygulanacaktır.

e) Patent Tescili İle İlgili Danışmanlık Giderleri

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 13. maddesinde yapılan değişiklikle, destek kapsamına alınacak patent tescili ile ilgili danışmanlık giderlerine sınırlama getirilmiştir.

Yapılan düzenlemeyle, Türk Patent Enstitüsünden alınmasıyla ilgili danışmanlık (patent vekillik hizmeti) giderleri, Türk Patent Enstitüsüne ödenecek tescil giderlerinin üç katı ile sınırlandırılmıştır.

Uygulama Esaslarında yapılan bu değişiklik, 2009/2. döneminden itibaren uygulanacaktır.

f) Yeminli Mali Müşavirlerin Sorumluluğu

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarının 76. maddesine eklenen hükümle, yeminli mali müşavirlerin sorumluluğu konusunda yeni düzenleme yapılmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre;

§  Yeminli mali müşavirlerin düzenlediği AGY500 raporunda yanıltıcı bilgi bulunduğunun tespiti halinde, yeminli mali müşavire, yeminli mali müşavirin bağlı olduğu odaya ve AGY500 raporunu düzenlediği kuruluşa TÜBİTAK tarafından uyarı yazısı gönderilecek,

§  Söz konusu YMM’ler üç yıla kadar TÜBİTAK destek programlarına ait tasdik raporu düzenleyemeyeceklerdir.

g) Diğer Bazı Düzenlemeler

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Uygulama Esasları ile yapılan diğer bazı değişiklik veya düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:

§  Kuruluş / Firma tanımı sermaye şirketleriyle sınırlı olarak değiştirilerek, şahıs şirketleri ve adi ortaklıkların proje başvurusunda bulunabilmelerine son verilmiştir.

§  Proje yürütücüsünün kuruluş personeli olması zorunluluğu getirilmiştir.

§  Proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip herhangi bir proje personeli bulunmayan projelerin desteklenmemesi öngörülmüştür.

§  Üretim veya üretim alt yapısına yönelik yatırım ağırlıklı projeler (tesis ve tezgah alımı içeren) ile ar-Ge içeriği bulunmayan faaliyetleri içeren faaliyetlerin, programın amaçlarına uygun olmadığı için desteklenmemesi öngörülmüştür.

§  Kuruluşların desteklenen projeleri devretmeleri uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.

§  Proje destek sürecinin geçici olarak durdurma uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.

§  Mali bilanço ve gelir tablosundaki değerler kullanılarak belirlenen oranları karşılayamayan kuruluşların, proje başvurusunda bulunamayacakları öngörülmüştür.

§  Elektronik imza uygulaması, online sayısal ortamda bilgi transferi uygulamalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

§  AGY300 dönem başvurularının zamanında sunulmaması durumunda, mücbir sebepler dışındaki gerekçeler kabul edilmeyecektir.

§  Kuruluşun, kuruluş yetkilisinin, proje yürütücüsün iletişim bilgilerinin veya proje yürütücüsünün değişmesi hallerinde kuruluşun onbeş gün içerisinde, yazılı olarak TÜBİTAK’ı basılı veya elektronik ortamda bilgilendirmesi öngörülmüştür.

§  Proje sözleşmesinde belirtilen proje destek süresinin uzatılmayacağı, mücbir sebepler, müşteri gereksinimlerinin değişmesi veya projede kullanılacak yöntem ve teknolojideki değişikliklerin olması durumlarında, destek süresinin uzatılmasının bir defaya mahsus olmak üzere talep edilebileceği ve proje sözleşmesinde belirtilen sürenin otuzaltı ayı geçmemek üzere en fazla yüzde yirmibeş (% 25) oranında artırılabileceği hükme bağlanmıştır.

 

İlgili dokümanlara aşağıdaki bağlantıların yardımıyla ulaşabilirsiniz.

§  Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esasları

§  Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme Ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Uygulama Esasları

pwc