Hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlayan tasarı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, kanunun başlığında yer alan “sanayi” ibaresi, “işletmeleri” ibaresi olarak değiştirilecek. Kuruluşun adı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olacak, kısa adı yine KOSGEB olarak kullanılacak.
Tasarıyla, imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlanacak.
KOSGEB hedef kitlesinin imalat sanayi dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişleten düzenleme, bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler “girişimci” olarak tanımlanıyor.
Kuruluş tarafından verilecek hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel öncelikler, günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
GENEL KURUL YILDA 1 KEZ TOPLANACAK
KOSGEB, girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri alacak ve bu kapsamda girişimleri ve girişimcileri destekleyecek.
İşletmeler arası işbirliğini geliştirme, yerli veya yabancı sermaye katkısı ile gerçekleştirilecek ortak yatırımların oluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını destekleme, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli tedbirleri alma ve destekleri sağlama da KOSGEB'in görevleri arasında yer alacak.
KOSGEB Genel Kurulu, yılda iki defa yerine bir defa toplanacak. Ayrıca, Genel Kurul yapısında da yeni düzenleme uyarınca değişikliğe gidiliyor.
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, denetim hizmetlerinin yerine getirilmesi konusunda da İcra Komitesince alınan kararları uygulayacak.
İşletmelerin ve girişimcilerin yatırım, üretim, ihracat, istihdam, teknoloji geliştirme, pazarlama ve diğer konularda ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri temin edebilmeleri ile sermaye piyasalarına açılabilmeleri için gerekli geri ödemeli veya geri ödemesiz destekleri sağlama, işletmelerin ve girişimcilerin kamu, özel ve katılım bankaları ile diğer finans kuruluşlarından uygun koşullarda nakdi veya gayri nakdi kredi temin edebilmeleri için faiz, komisyon ve diğer masraflarına geri ödemeli veya ödemesiz destekler sağlama da KOSGEB'in görevleri arasında olacak.
“KREDİ DESTEĞİ 214 MİLYON LİRAYA ÇIKARILDI”
Tasarı üzerinde görüşlerini belirten MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, yeni düzenlemeyle hedef kitlenin 8 kat büyümesine karşılık bütçesinde değişikliğe gidilmediğini belirterek, “Bu bütçeyle 8 kat artan hedef kitleye nasıl ulaşılacak? Mevcut yapı ve bütçeyle bunu sağlamak mümkün değil” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da kapsamı genişletilirken bunun finansmanın nasıl sağlanacağının belli olmadığını savunarak, “Genişleyen kapsama daralan bütçeyle nasıl yanıt verilecek? KOSGEB bütçesi mutlaka genişletilmeli. Aksi halde insanları boşuna umutlandırmış olacağız” diye konuştu.
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise cansuyu ve diğer desteklerden yararlanacaklarda hiçbir borcu bulunmaması şartı arandığını ifade ederek, bu destekten yararlanmak isteyenlerin zor durumda kaldığını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, düzenlemeyle ilgili bilgi verirken, sanayi envanterine göre 2 milyon 10 bin 377 reel sektör işletmesi bulunduğunu, bunlardan 302 bininin imalat sanayi işletmeleri olduğuna dikkati çekerek, KOSGEB'in bugüne kadar sadece imalat sanayi işletmelerine destek sağlayabildiğine işaret etti.
Yeni düzenlemeyle, hizmet ve ticaret sektörünün de kredi kullanmasında bir engel kalmamış olacağını belirten Çağlayan, arıca sayıları son yıllarda artış gösteren kadın girişimcilere de olumlu katkısı olacağını bildirdi.
Çağlayan, 2008 yılında 92 milyon lira olan kredi desteğinin bu yıl 214 milyon liraya çıkardıklarını ifade ederek, “Bu yıl sıfır ya da sıfıra yakın faizle, bu desteği genişletmek istiyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan, cansuyu ve diğer kredi desteğinden yararlanmada “borcu bulunmama” şartının kaldırıldığını kaydetti.