Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çelik: Kısa çalışma ödeneği istihdamı koruyacak (13.02.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2009

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son "4 ay kesintisiz çalışma" konusunda esneklik yapılabileceğini, ancak bunun 2009'u kapsayan bir düzenleme ve süre daraltımı olabileceğini söyledi.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine dün başlandı. Bakan Çelik, krizin yaygınlaşmasıyla birlikte istihdamı artırmaya dönük teşviklerden, istedikleri sonucu alamadıklarını ifade etti. Çelik, daha yüksek istihdam bekledikleri genç ve kadınlara yönelik teşvikte, arzuladıkları sonucun elde edilemediğini söyledi.

 

Çelik, tasarıyla istihdamı korumaya dönük düzenleme getirdiklerini vurgulayarak, "Bu düzenlemenin, alelade bir düzenleme olarak değerlendirilmemesini rica ediyorum. Ekonomik Sosyal Konsey, üçlü danışma kurulunda ve sektörel bazda yaptığımız değerlendirmelerde alınan kararların, parlamentoya yansıması şeklinde ele alınmalı" diye konuştu.

 

Tasarıyla kısa çalışma ödeneğinin süresi ve miktarını yüzde 50 artırdıklarını, bunu 2009'a dönük gerçekleştirmek istediklerini belirten Çelik, işverene, "Birlikte direnç koyalım, dayanışma içinde süreci atlatalım. İşçiyi çıkarma, üretime ara vereceksen işçinin ücretini fon varlığından karşılayalım" dediklerini söyledi. Çelik, "Umuyorum ki kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenlememiz, istihdama olumlu yansıyacak, istihdamın korunmasını sağlayacak" dedi.

Görüşmelerde verilen işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 4 ay kesintisiz çalışma süresini 2 aya indiren kanun teklifine işaret eden Çelik, "Bu konu komisyon tarafından, 2009'a kriz dönemine has olmak üzere değerlendirilebilir. Fon varlığının kullanımıyla ilgili, kriz çıkışıyla birlikte konunun tümden ele alınabilmesi de gündeme gelebilir. Bu önlemler, adımlar; kriz dönemine dönüktür" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=116795&KTG_KOD=480