Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
IMF vergi affından gelen parayı faiz dışı fazlada istemedi (14.02.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2009

Hükümetin vergi borçlularına getirdiği ödeme kolaylığından elde edeceği geliri faiz dışı fazla hesabına gelir kaydetmek istemesine IMF karşı çıktı. Eğer IMF'nin dediği olursa FDF açığı için ek vergi getirilmesi gerekecek.

 

IMF ile yaşanan sorunların neler olduğu konusunda kafalar hayli karışmışken IMF'nin bir süre önce mükelleflere yıllık yüzde 3 faiz üzerinden 18 taksitte ödeme kolaylığı getiren vergi kolaylığını gelir olarak kabul etmediği öğrenildi.

IMF'nin bu kalemden gelecek parayı faiz dışı fazla (FDF) hedefinin hesaplanmasında dikkate almak istemediği belirtildi. Buna karşılık hükümetin "Bu para, sonuçta bizim alacağımızdı. Faiz dışı fazla hedefinde dikkate alınmalı" diye direttiği kaydedildi. IMF'nin istediği gibi bu gelir FDF'de dikkate alınmazsa, aynı ölçüde ek tedbir yani vergi artışı söz konusu olabilecek. Bu arada ödeme kolaylığından beklenen gelirin de elde edilemediği, 11-12 milyar lira gelir beklenen bu kolaylıktan eğer ödemeler düzenli olsaydı aylık 630 milyon lira geleceği kaydedildi. Üst üste iki taksitini ödemeyenlere haciz gitmesi gerektiği ancak bunun için de yerel seçimlerin geçmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Maliye Bakanlığı bir süre önce ileriye dönük faiz alacağından vazgeçerek mükelleflere bir ödeme kolaylığı getirdi. Geçmişte borçlarını ödemeyen mükellefler, düzenlemeyle borçlarını 18 eşit taksitle ödeyecek, Maliye de normal faizi işletmek yerine faizi yüzde 3'te sabitleyecekti. Bu ödeme kolaylığından önemli bir gelir geleceğini tahmin eden Maliye, şimdilik hüsrana uğradı. Toplam 11-12 milyar lira gelir beklenen ödeme kolaylığından ilk aylarda yani aralık-ocakta beklenen gelirin gelmediği dile getirildi.

 

IMF'nin dediği olursa ek vergi gelir

Maliye'nin ödeme kolaylığından gelecek gelir beklentisini 2009 yılı hesaplarına dahil ettiği faiz dışı fazlanın da hesaplamasında dikkate aldığı kaydedildi. Yetkililer, buna karşılık IMF ile yapılan müzakerelerde IMF'nin bu gelirin FDF hesabında dikkate alınmamasını istediğini belirterek en önemli çatışma noktalarından birisinin bu olduğunu söylediler. Çünkü bu gelir toplam vergi gelirlerinin içinden çıkarılırsa aynı ölçüde vergi geliri konulması gerekecek. Maliye'nin 11-12 milyar liralık gelir beklediği ödeme kolaylığından 4-5 milyar liralık kısmını bütçeye koyduğu belirtiliyor. Eğer IMF'nin itirazı kabul edilir ve bütçede gelir olarak yer alan kısım FDF hesabında dikkate alınmazsa yeni gelir yaratılması yani ya ek vergi getirilmesi ya da harcamaların kesilmesi gerekecek.

 

Haciz için seçim bekleniyor

Aralık ve ocakta ilk taksitlerin yatırılması, üst üste iki taksitin yatırılmaması halinde ise işlem yapılması gerektiğini anlatan yetkililer, bir süre daha bekleneceğini dile getirdiler. Bu durumda taksitlerini ödemeyenlerin borçları ile ilgili hacizin marttan sonraya yani yerel seçimlerden sonraya kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Maliye'nin bu konuda reel sektörü rahatsız etmek istememesinin de nedenlerden birisi olarak yer aldığı ifade edildi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=116866