Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'lere 1 milyar dolarlık yeni pazar bulma kredisi (14.02.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2009

Hükümet ihracatta yaşanan sorunu çözmek için yeni krediler vermeye hazırlanıyor. 1 milyar dolarlık kredinin amacı KOBİ'lerin yeni pazarlar bulmalarına yardımcı olmak..

İhracatta 2009'da beklenen daralma ve azalan iç talep hükümeti harekete geçirdi. KOBİ'lere ihracat yapmaları için çeşitli kaynaklar veriliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan dün bunlara en yeni örneği açıkladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 2. Biltronik Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması ödül töreninde konuşan Çağlayan, KOSGEB üzerinden ihracatçıya yeni ihracat pazarları bulma konusunda destek sağlayacaklarını belirterek, "KOBİ'lerimize sıfır faizli veya oldukça düşük faizli bir milyar dolarlık ihracat kredisini vereceğiz. Bu sadece KOSGEB marifetiyle vereceğimiz destek. Yine can suyu kredileriyle KOBİ'lerimize, esnaf ve sanatkarımıza yeni çıkmış olan kanunumuz çerçevesinde bütün kurumların kullanacağı destekleri vermeye devam edeceğiz" dedi.

3 MİLYAR TL YOLDA
Sanayi Bakanı Çağlayan, ayrıca KOSGEB'de 2009'da 3 milyar TL üzerinde bir destek gerçekleştireceklerini de vurguladı. Bilindiği gibi KOSGEB, geçen yıl sıfır faizli toplam 1.6 milyar TL kredi vermişti. Çağlayan ayrıca son olarak Eximbank'ın sermayesini de 500 milyon dolardan bir milyar dolara çıkardıklarını anlattı. Girişimci Bilgi Sistemi çalışmalarının, Türkiye'deki şirketlerin ölçeklerinin çok küçük olduğunu ortaya çıkardığını da dile getiren Çağlayan, 2007 sonu itibariyle 2 milyon 10 bin 377 işletmenin toplam 1.7 trilyon TL'lik net satış hasılatı gerçekleştirdiğini, ancak karlarının 98.6 milyar TL olduğunu bildirdi.

SIFIR KİLOMETRE TEŞVİK
'Sıfır kilometre' yeni bir teşvik sistemi yaptıklarını, bu sistem kapsamında, Türkiye'nin hangi sektörlerde daha fazla rekabet gücüne sahip olduğu ve daha fazla katma değer sağlayabileceği gibi konulara odaklanacaklarını belirten Çağlayan, teşvik sistemini yüksek katma değer, yüksek teknoloji ve yüksek rekabet gücünden oluşan '3Y' üzerine kurduklarını söyledi. Zafer Çağlayan, teşvik sisteminde, sanayi strateji belgesinde ve alacakları her kararda Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumunun avantajlarını göz önünde bulundurduklarını belirtti. Bakan Çağlayan Avrupa'nın en yakın tedarik merkezi olan Türkiye'nin, Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üreticisi olmasını hedeflediklerini ifade etti.

'Teknoparklarda üretim başlıyor'

Zafer Çağlayan teknoparklar konusunda da bazı adımları olduğunu açıkladı. Çağlayan, "Teknoparklar üretim yapma imkânı vermiyordu.Yapacağımız değişikliğin önemli bir kısmıyla orada da iş yeri açılmasını ve üretim yapılmasını ümit ediyorum" dedi. Teknoparklarda şu ana kadar yabancı yatırımcılar tarafından 500 milyon dolar harcandı. Geçen yıl çıkarılan Ar-Ge Kanunu hakkında da bilgi veren Çağlayan, bu kanunda bir değişiklik yapacaklarını belirterek, personeli doktoralı olan şirketlerde gelir vergisinin yüzde 90'a kadar muaf olacaklarını açıkladı.

'Ticarileşen patent önemli'

Şu andaki kur seviyesinin geçtiğimiz 2-3 yıl önce olması durumunda ihracatın çok daha yüksek olacağını vurgulayan Çağlayan, ihracatçının yıllardır TL'nin sürekli değerli olduğu dönemlerde ara malı ithalatının arttığını, kurların yükselmesiyle birlikte yeniden iç piyasaya dönüş yaşandığını yorumunu da yaptı. Ar-Ge ve inovasyona da değinen Çağlayan, Türkiye'de patent sayısının önemli ölçüde arttığını, ancak asıl bu patentlerin ne kadar ticarileştiğinin önem taşıdığını kaydetti.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,92589A8CA46D49C89075BACD2E946E34.html