Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye tezgâha geçtikten sonra lokantada hasılat arttı (15.02.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Şubat 2009

Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye'nin yüzünü hızlı yemek sektörü güldürdü. Fast food işletmelerinin mercek altına alınmasının ardından beyanlar yüzde 70'e varan oranlarda artış gösterdi.

 

Lokantada tezgâha geçip takılan döneri tartarak hasılat tespiti yaptıklarını belirten Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, belge düzeni konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi. Nakit alışverişlerde fiş kesme sorunu yaşandığını aktaran Candan, "Biz de bunu önlemek amacıyla hasılat tespiti yapıyoruz. Tezgaha takılan dönerden kaç porsiyon çıktığını hesaplayıp işletmeden beyanını artırmasını istiyoruz. Şimdiye kadar ki uygulamalarımız sonrasında beyanlarda yüzde 50'nin üzerinde artış var." dedi. Geçen yıl başlayan uygulamanın bu yıl da devam edeceğini aktaran Candan, vatandaşın yoğun olarak bulunduğu yerlerde denetime ağırlık vereceklerini bildirdi.

 

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 2008 yılı faaliyet raporu ile 2009 yılına ilişkin denetim programı belli oldu. Buna göre geçen yıl yapılan denetimlerde hazır yemek sektörünün yanı sıra inşaat, öğrenci yurtları ile un ve unlu mamulleri sektöründe yoğunlaşıldı. Kira gelir beyanlarının doğru verilip verilmediğinin tespiti amacıyla evler kapı kapı dolaşıldı. 31 Aralık 2008 itibarıyla Başkent'te 239 bin 500 Gelir Vergisi mükellefi, 80 bin Kurumlar Vergisi mükellefi 180 bin 500 de Katma Değer Vergisi mükellefi bulunuyor. Ankara'da geçen yıl 22,3 milyar TL'lik vergi tahakkuk edilirken, tahsilat 18,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Ankara'da 1 Kasım 2008'den itibaren gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin beyanlarını doğru verip vermedikleri ile kira geliri elde ettiği halde beyanda bulunmayanların tespitine yönelik çalışma yapılıyor. Global krizin etkisiyle vergi hedefini ıskalayan Maliye'nin performansı da düştü.

 

Önceki yıl her 100 TL'lik verginin 90 lirasının tahsil edildiği Türkiye'de geçen yıl bu rakam iki lira daha azaldı. 189,9 milyar Türk Lirası tahakkuk gerçekleşirken tahsilat hedefin 3 milyar lira altında kaldı. On bir ilde tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 70'in altında kaldı. Tekstilin kalbi olan Denizli'nin yanı sıra bu sektörle uğraşan Adıyaman ve Gaziantep gibi şehirler düşük vergi tahsilatı yapılan iller arasındaki yerini aldı. Denizli'de 700 milyon liralık tahakkukun ancak 490 milyon Türk Lirası tahsil edildi. Vergi Ligi olarak adlandırılan listede en düşük tahsilat oranı yüzde 52 ile Iğdır olurken, Kocaeli yüzde 95,7'lik tahsilat ile en başarılı il sıralamasında ilk sırada yer aldı. Kocaeli'yi yüzde 91'lik oran ile İstanbul ve İzmir takip etti. İstanbul'da 72,4 milyar Türk Lirası vergi geliri elde edilirken bu rakam İzmir'de 17,7 milyar TL oldu. Ekonominin son çeyreğinde yaşanan daralma sebebiyle vergi gelirleri hedefin altında kaldı. 171 milyar 206 milyon Türk Lirası olarak konulan hedefte, tahsilat 168 milyon 87 milyon TL olarak gerçekleşti.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=815447&title=maliye-tezg%E2ha-gectikten-sonra-lokantada-hasilat-artti