Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kısa çalışma ödeneği 6 aya çıktı, uzatılabilecek (18.02.09) PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2009

Küresel kriz nedeniyle işsizliğin önüne geçmek için alınan önlemlerden kısa çalışma ödeneğinin süresinin 6 ay daha uzatılması için Bakanlar Kurulu’na yetki verildi.

İşsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik içeren tasarının birinci bölümünde yer alan 9 maddesi kabul edildi. Görüşmelerde AKP iki maddeyi önergeyle değiştirdi. 6 ay olan kısa çalışma ödeneğinin süresinin 6 ay daha uzatılması için Bakanlar Kurulu’na yetki verilen önergeye göre Bakanlar Kurulu’nun vereceği 6 aylık uzatma süresi işsizlik ödeneği süresinden düşürülecek.

Kabul edilen başka bir öngergeyle sağlık hizmeti sunucuları, sundukları hizmetlere ilişkin bir ay içinde düzenledikleri fatura ve ekindeki belgeleri, izleyen ayın 15’ine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edecekler. Fatura bedelinin tamamı, fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde sağlık hizmeti sunucularına avans olarak ödenecek. Fatura ve ekindeki belgeler üzerindeki incelemeler, teslim tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde tamamlanarak, avans hesabı kapatılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde, gönderilen üyelik ve istifa bildirimleri ile SGK’ya yapılan işçi bildirimlerini esas alacak. Böylece çoğunluk tespiti yapılan bildirimler üzerinden yapılacak.

İller gruplandırılacak

Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması ve bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkının en aza indirilmesi ve sektörel olarak da kümelenme olgusunun öne çıkartılarak yatırımların teşvik edilmesine yönelik indirimli kurumlar vergisi oranı uygulamasına imkan tanınacak. Bakanlar Kurulu, istatistiki bölge birimleri sınıflandırması ile kişi başına düşen milli gelir ve sosya-ekonomik gelişmişlik düzeyini dikkate alarak illeri gruplandırmaya ve gruplar itibariyle teşvik edilecek sektörleri ve bunlara ilişkin yatırım, istihdam büyüklüklerini belirlemeye yetkili olacak.

Çelik: İşsizlik Fonu’ndan 244 bin kişi yararlanıyor

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ocak ayı sonu itibariyle 244 bin kişinin işsizlik sigortası ödeneği aldığını söyledi. 39 milyar 358 milyon liralık kaynağı olan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bugüne kadar 1 milyon 359 bin kişinin istifade ettiğini belirten Çelik, İstanbul’un 119 bin kişiyle işsizlik sigortası ödeneği alan illerin başında geldiğini bildirdi. Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarının görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Küresel krizin dünyada istihdama ve üretime dönük çok ciddi tahribatı bulunduğunu anlatan Çelik, "Türkiye, gerek istihdam, gerekse üretim açısından krizden mutlak etkilenmektedir. Ama 5-6 yıllık istikrarlı programların uygulanması neticesinde, bu süreçten biz en az zararla çıkma çabasını gösteriyoruz" dedi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11026764.asp?gid=254