Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomotiv üreticilerine en az 500 trilyonluk Özel Tüketim Vergisi affı (20.02.09) PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2009

Hükümet, hafif ticari araçlara sürpriz bir biçimde Özel Tüketim Vergisi affı getirdi. Doblo, Kango gibi hafif ticari araç üreten firmaların, 2003-2005 yılları arasında ödemeleri gereken, ancak yasanın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığı için ödenmeyen bir katrilyona yakın ÖTV borçları affedildi.

EN AZ 71 BİN ARAÇ
TBMM’de benimsenen ve işsizlik sigortası kanun tasarısının içine eklenen bir geçici madde ile, hafif ticari araç üreticilerine ÖTV sürprizi geldi. CHP Trabzon milletvekili ve Gelirler eski Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, ‘’ 71 bin araçla ilgili en az 500 milyon liralık (500 trilyon) vergi borcu affediliyor’’ dedi. Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç ise, affın katrilyon düzeyinde olduğunu savundu. Akif Hamzaçebi getirilen düzenleme konusunda şunları söyledi:

BİR YILA MAHMUS YÜZDE 4
‘’ ÖTV kanunu 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girdi. O zaman ben Gelirler Genel Müdürüydüm. O tarihte her türlü binek araçları ÖTV kapsamına alındı. Ama Doblo, Kango, Vito gibi hafif ticari araç denilen bir grup araç için, bir yıl süre verilerek, 1 Ağustos 2003 tarihi belirlendi. Bunlara bir yıl süreyle eşya taşımaya mahsus araç vergisi olan yüzde 4 oranı uygulandı. 1 Ağustos 2003’ten sonra ise yüzde 26-46 dilimine alındı. Ama otomotiv şirketleri bu kanun hükmünü yanlış uyguladı ve yüzde 4 oranı devam etti. ÖTV borcu birikti. Çıkan yasa ile 1 Ağustos 2003- 24 Temmuz 2005 arasında yüzde 26-46 diliminden ödenmesi gereken ÖTV’den vazgeçildi. Sektör, 1 Ağustos 2003’ten sonra yükümlülüğünü yerine getirmemiş, bu hükmü bile bile yanlış uygulamıştır. Bir gruba af getirildi. Bile bile yaptıkları yanlış ortadan kaldırıldı’’

YILDA 250 BİN ADET SATILIYOR
Türkiye’de halen yılda 250 bin adet civarında hafif ticari araç satılıyor ve bu araçların Pazar payı giderek artıyor. Hafif ticari araçlar ‘’ Fiat Doblo ,Wolkswagen Caddy, Wolksvagen Transport, Ford Connect, Opel Combo, Peugeot Partner,  Cıtroen Berlingo, Renault Kangoo, Skoda Roomster, Mercedes Vaneo ve Mercedes Vito’’ gibi marka ve modellerden oluşuyor.

Kaynak; Gazeteport