Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafa faizsiz kredi (22.02.09) PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2009

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Halk Bankası aracılığıyla kullanılan kredilerdeki faiz oranının yüzde 10'un bile altına ineceğini belirterek, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa KOSGEB'ten faizsiz kredi kullanılacak” dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bir hafta, 10 gün içinde esnaf ve sanatkarın Halk Bankası aracılığıyla kullandığı kredilerdeki faiz oranını yüzde 10 veya bu oranın da altına ineceğini bildirdi. Çağlayan, AK Parti hükümetleri döneminde esnaf ve sanatkara verilen desteğin son derece önemli olduğunu belirtti.

FAİZ ORANLARI DAHA DA İNECEK

AK Parti hükümetleri öncesinde esnaf ve sanatkarın Halk Bankası vasıtasıyla toplam 153 milyon TL destek aldığını, bu rakamın bugün 20 kat artarak 3,5 milyar TL'ye ulaştığını kaydeden Çağlayan, yine 6 yıl önce Halk Bankası'ndan en fazla 5 bin TL kredi verilen esnaf ve sanatkarın bugün 50 bin TL kredi alır hale geldiğini söyledi. Esnaf ve sanatkara Halk Bankası kanalıyla kullandırılan kredide faizin yüzde 12'ye düşürüldüğünü anımsatan Çağlayan, bu rakamı daha da indireceklerini belirterek, “Ümit ediyorum ki, bir hafta, 10 gün içinde esnaf ve sanatkarımıza Halk Bankası aracılığıyla kullandırdığımız kredilerin faizleri yüzde 10 veya yüzde 10'un altına inecektir. İnşallah tek haneli faizi de görmüş olacağız. Bu cumhuriyet tarihinin bir ilkidir” dedi.

KREDİ KULLANAN ESNAF SAYISI 800 BİN

Çağlayan, böyle bir ortamda kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının 800 bine ulaştığına da dikkat çekerek, “Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan Torba Kanun ile bağlı olduğu odalara borcu bulunan esnaf ve sanatkarın anaparayı 6 ay içinde ödemesi kaydıyla, faizin tümünü silme imkanı getirdik. Aynı şekilde son dönemde getirdiğimiz sicil affıyla esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin bankalardan kredi kullanımındaki engellerin ortadan kaldırılması amaçlandı” dedi. KOSGEB'in geçen yıl sıfır faizle 1,5 milyar TL kredi desteği verdiğini de belirten Çağlayan, “Salı ya da Çarşamba günü KOSGEB Kanununda yapılacak bir değişiklikle, bütün esnafımız, taksicimiz, tuhafiyecimiz, kasabımız, bakkalımız Cumhuriyet tarihinde ilk defa KOSGEB'ten faizsiz kredi kullanma imkanına sahip olacak” açıklamasında bulundu.

Bankaları görevini yapmaya davet ediyorum

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bankaları Sicil Affı Kanunu çerçevesinde görevlerini yapmaya çağırdı. Çağlayan, çıkardıkları Sicil Affı Kanunu'nun 6 ay geçerli olacağını ifade ederek, “Bankalarımızı, Kanun çerçevesinde görevlerini yapmaya davet ediyorum. Bu konuda geçtiğimiz günlerde 1-2 banka ile Bankalar Birliği Başkanı'mızın açıklaması oldu. Açıklamayı talihsiz bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi. Bu noktada reel sektör ve özel sektörün beraber yaşama mecburiyeti olduğunu belirten Çağlayan, bankacılık sisteminin başka bir düşüncesi ve amacı yoksa topladığı parayı reel sektöre kullandırması gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Çünkü bankacılık sisteminin toplamış olduğu, pimi çekilmiş bombaya benzer doğru ve yerinde kullanmazsa. Tabii bunları reel sektöre verecek” diye konuştu.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=22.02.2009&i=170630