Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi borçlusu jokerleri kullandı e-hacizler kapıda (23.02.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2009

Vergi Barışı Projesi’nde, ilk iki ay beklenen tahsilat gerçekleşmedi. Borçlular, ‘iki taksit atlatma’ hakkını aralık ve ocakta kullandı. Şubatta da ödeme olmazsa Maliye, banka hesaplarına haciz uygulayacak.

MALİYE Bakanlığı’nın, küresel kriz nedeniyle hazırladığı ‘Vergi Barışı Projesi’nde, tahsilat sıkıntısı yaşanıyor. Barış Projesi’nden yararlanmak için başvuruda bulunanların yüzde 75’i, projede yer alan ‘iki taksidi ödememe’ hakkını ilk iki taksit için kullandı. Bakanlık, vergi borçlularının hesaplarına el koymak için, üçüncü taksidin ödenme süresinin dolmasını bekliyor. Vergi borçlarının yıllık yüzde 3 faizle 18 eşit taksitle ödenmesini öngören Vergi Barışı Projesi’nde başvuru süresi, kasım ayı sonunda doldu. Projeden yararlanmak için, 11.4 milyar TL’lik vergi borcu başvurusu yapıldı. Buna göre, vergi borçlularının her ay ortalama olarak 630 milyon TL’lik ödeme yapması gerekiyor. Ancak bu ödemeler projenin ilk iki taksidinde gerçekleşmedi. Vergi borçluların büyük kısmı taksitlerini ödemedi.

ÖDENMEZSE ‘BARIŞ’ YOK

MALİYE
Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Vergi Barışı Projesi’nde, mükelleflere 18 ay süresince taksitlerini ‘iki kez’ aksatma imkanı tanındı. İlk iki taksidini ödemeyen mükelleflerin durumu da ‘taksit aksatma’ imkanı kapsamında değerlendirilerek, mükelleflere sadece uyarı yapıldı. Ancak aynı mükellefler şubat ayında ödenmesi gereken üçüncü taksidi de ödemezlerse bu kez Vergi Barışı Projesi’nden çıkarılmaları söz konusu olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı da üçüncü taksidini de ödemeyen mükelleflerin vergi borçlarını, haciz yoluyla tahsil edecek.

Listeler hazırlandı

GELİR İdaresi, vergi borçlarının ilk iki taksidini ödemeyen mükellefleri mercek altına aldı. Eğer üçüncü taksit de ödenmezse, mükelleflerin hesaplarındaki mevduatlardan, vergi borçları tahsil edilecek. Bu kez, hesapların tamamına değil, sadece vergi borcu kadar olan kısmına haciz uygulanacak. Böylece mükellef mağdur edilmemiş olacak.

Paranın ak mı kara mı olduğuna bakmıyoruz bu fırsatı kaçırmayın

GELİR İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, ‘Varlık Barışı’ uygulamasını, ‘bir daha ele geçmeyecek fırsat’ olarak nitelendirdi ve ‘Mükellefler 2 Mart’a kadar başvursun. Paranın ak mı, kara mı olduğunu araştırmayacağız’ dedi. Ulusoy yaptığı açıklamada, kamuoyunda ‘’Varlık Barışı’ olarak bilinen ‘Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun’ kapsamındaki uygulamalardan faydalanmak isteyenler için başvuruda son haftaya girildiğine işaret ederek, mükelleflerin başvuru konusunda ellerini çabuk tutmalarını istedi. Ulusoy, bu kanunla mükelleflere, yasal kayıtlarda yer almayan bazı kıymetlerini, gerek yurtiçindeki ve gerekse yurtdışındaki kayıtlarına intikal ettirme imkanı getirildiğini vurguladı. Gelir İdaresi Başkanı, yurtdışından gelecek varlıklar için yüzde 2 oranında, Türkiye’deki varlıklar için de yüzde 5 oranında vergi uygulanacağını anımsattı. Ulusoy, uygulamadan yararlanmak için 2 Mart’ta sona erecek başvuru süresinin şu aşamada uzatılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak ‘Bizim ne şu anda, ne de önümüzdeki günlerde uzatma önerimiz olmayacak’ diye konuştu.

 

http://www.stargazete.com/ekonomi/vergi-borclusu-jokerleri-kullandi-e-hacizler-kapida-170925.htm