Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazım Yılmaz - Nereden buldun IMF'nin mi? (24.02.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2009

Bir süredir basında IMF'nin 'nereden buldun' sorgulaması istediği, hükümetin ise bunu kabul etmediği haberleri var. Dün sorgulamanın daraltılmış bir formül ile çıkabileceği, 'nereden buldun' sorgusunun sadece geriye doğru bir yıl için yapılabileceği haberi vardı.
Anlaşılan hükümet 'nereden buldun' sorgulamasını, başlangıçta geriye doğru bir yıl yapılmasını düşünüyor. Sonraki yıllarda doğal olarak zaman aşımı süresi içinde bu sorgu yapılır.
2009 yılında ve halen süresi dolmamış bir kaynakları aklama uygulaması var. 'Nereden buldun' sorgulaması 2010 yılında yürürlüğe girer, 2009'dan önce edinilmiş malların kaynağı sorulmaz. Dolayısıyla sorgulama süre 2010'da 1 yıl olur, sonraki yıllarda 2009'a göre uzar. En sonunda da 5 yıllık zaman aşımı süresi olur.
Okuyucularımız bilirler ki, kaynağı sorgulanması istenmeyen paralar ve mallar vergisi ödenmemiş, hatta yolsuzluktan veya yasal olmayan yollardan edinilen para ve mallardır.
A.A. haberine göre, Ankara Müftülüğü'nün önümüzdeki günlerde camilerde okutacağı vergi konulu hutbede şu cümle yer alacak:
"Vergi ödememek, vergi kaçırmak veya eksik ödemek toplum hakkına, kul hakkına el uzatmak demektir."
Yani o kazançları korumak toplum hakkına, kul hakkına el uzatanı korumaktır. Servetin kaynağı sorgulanmadıkça haktan, adaletten bahsetmek biraz abes olur.
Yani kaynak sorgusu sadece IMF'nin düşüncesi değil. Ama IMF'nin Maliye'nin denetim birimlerinin birleştirilmesi yönündeki talebine katılmıyorum. En önemli nedenim birleştikleri zaman nereye bağlı olacakları konusu.
Denetim biriminin bağımsız olması gerekir. Bu anlamda da belki ters gelebilir ama uygulama göstermiştir ki, en bağımsız ve güçlü vergi denetim elemanları bakana bağlı olanlardır. Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu bu nedenle güçlü olmuşlardır.

 

Kart mağduru ne demek?

Televizyonda bir programda bir öğretmen kredi mağduru olduğunu söylüyor. Arkadaşlarının çoğunun da 6 aylık maaşları kadar kredi kartı borçları varmış.
Bu kişi ya da kişilere kimin kredi kartını kullandırarak zorla harcama yaptırdığını anlayamadım. Kredi kartı ile harcama yapmak borç yapmaktır.
Zamanında ödemezseniz banka kredisi kullanmış olursunuz. Faizleri yüksektir ve her ay gelen ekstrede yazılıdır. Faizler çok yüksek ama kimse de buna rağmen hesapsız harcama yapmaya zorlanmıyor.

 

http://www.takvim.com.tr/yaz1626-3150-108.html