Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçı KOBİ cansuyunu kaptı (24.02.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2009

Sanayi Bakanı Çağlayan, talep ve pazar sorunu yaşayan imalatçı-ihracatçı KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla “Cansuyu Desteği” kapsamında 1 milyar dolarlık kredi açtıklarını bildirdi

Krize karşı alınan önlemler çerçevesinde ihracatçı Küçük ve Orta Boy İşletmelere 1 milyar dolarlık cansuyu kredi desteği verileceğini açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu rakamın cari dolar kuru üzerinden 1,7 milyar TL kredi hacmine eş olduğunu söyledi. Çağlayan, “1 milyar dolarlık yani 1,7 milyar TL'lik kredi hacmi 23 milyon dolarlık, 39,1 milyon TL'lik bir KOSGEB kaynağı ile oluşturulmaktadır. Yani 23 milyon dolarlık kamu kaynağıyla 44 kat büyüklüğünde bir kredi hacmi oluşturulmaktadır ” dedi.

6 Y SONRA DEF'ATEN ALINACAK

Çağlayan, başvuran her KOBİ 'ye 6 ay vadeli, vade sonunda def'aten ödemeli, 200 bin dolara kadar kredi kullandırılacaklarını belirtti. Çağlayan, “KOBİ'lerimiz, anapara ve faiz ödemesini 6 ayın sonunda def'aten yapacaklar. Yani, KOBİ 'lerimizden komisyon ve gerekmesi halinde ipotek ekspertiz bedeli dışında peşin olarak faiz alınmayacak. Bu destek, döviz bazlı kredi faizlerinin yüzde 10 'ları aştığı bir ortamda, 6 ay için yüzde 1,18 gibi çok düşük bir faiz oranıyla uygulanacak” diye konuştu.

KOSGEB'TEN FAİZ KIYAĞI

KOBİ 'lerin kullanacağı kredi faizinin üçte ikisini KOSGEB 'in karşılayacağını dile getiren Çağlayan, bütün KOBİ'lerin 200 bin dolarlık üst limitten talep göstermesi halinde, destekten yararlanacak KOBİ sayısının 5 bin olmasını hedeflediklerini ifade etti. Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu destek programında, bankaların KOBİ'lerden talep edebileceği komisyon oranı binde 5'le sınırlanmıştır. Yani bankalar, başka bir masraf çıkaramayacaklardır. Vergi ve Sosyal güvenlik kurumu borcu olan KOBİ 'lerimiz, kredi desteğinden borçları mahsup edilmek suretiyle yararlanabileceklerdir. ”

Başvurular 2 Mart'ta başlayacak

İhracat can suyu kredi desteği programına başvuruların, 2 Mart 2009 Pazartesi günü başlayacağını kaydeden Bakan Çağlayan, hedeflenen 1milyar dolarlık kredi hacmi kullandırılıncaya kadar başvuruların devam edeceğini dile getirdi. Çağlayan, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı İhracatçı KOBİ'lerin direkt olarak, bu kredi programı için anlaşma yapılan 10 bankaya başvurabileceklerini dile getirdi. Çağlayan, programa Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, TEB, Şekerbank, Fortisbank ve HSBC bankalarının aracılık edeceklerini kaydetti. Çağlayan, “Burada açıkça belirtmek isterim ki, performans kriterlerimize uymayan ya da kredi kullandırmada KOBİ'lerimize zorluk çıkartan bankalar, daha sonra uygulanacak KOSGEB kredilerinde sisteme kabul edilmeyecek” diye konuştu.

Yangınla genişlemeler olabilir

Zafer Çağlayan, ekonomik tedbirlere ilişkin paket konusunda önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılabileceğini belirtti. Bakan Çağlayan, ekonomik kriz süresince 40'a yakın tedbir aldıklarını ve zamanı gelince uygulamaya konulacağını söyledi. Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bugün uygulanan birçok düzenlemeyi krizden önce zaten yapmıştık. Ancak bugün ortada bir yangın varsa o yangının söndürülmesi gerekiyorsa her türlü tedbirin alınması gerekiyor. Tabii ki bazı genişlemeler söz konusu olabilecek. Detaylarına girmeyeceğim ancak benim temel önceliğim enflasyon değil. Bizim tüketimimizi, üretimimizi, yatırımımızı ve istihdamımızı koruyor ve devam ediyor olmamız gerekiyor.”

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=24.02.2009&i=171123