Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim gelirlerindeki düşüş dengelerimizi bozmaz (24.02.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2009

Küresel ekonomik kriz, birçok sektörün yanı sıra kamu kurumlarının bütçe dengelerini de etkiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun prim gelirleri de kriz sebebiyle azalmaya başladı. İşçi çıkarmaların yoğunlaşması sonucu yatırılan primler azalıyor. Ekonomik darboğaza giren pek çok şirket de prim ödemelerini aksatıyor. Kurum Başkanı Fatih Acar, prim gelirlerindeki düşüşün bütçe dengelerini bozmayacağını söyledi. 2008 yılı faaliyetlerini değerlendiren SGK Başkanı Acar, prim tahsilatında belli bir düşüş olduğunu, ancak net rakamların henüz çıkmadığını ifade etti. Acar, 2008 yılında ise işverenlerden tahakkuk ettirilen primlerin yüzde 84'ünün tahsil edildiğini kaydetti. Yoğunlaştırılan denetim faaliyetleri hakkında da bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, tespit edilen ilginç örnekleri gazetecilerle paylaştı. Acar'ın verdiği bilgiye göre iki pilot ildeki 19 eczanede yapılan denetimlerde 2,6 milyon TL'lik yolsuzluk tespit edildi. Sahte kupür, sahte ilaç, sahte reçete ve sahte doktor kaşesi gibi yöntemlerle yolsuzluk yaptığı ortaya çıkarılan eczaneler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Fatih Acar, "Buradan eczacılarımıza ve Eczacılar Birliği'ne sesleniyoruz. Suistimalleri beraber ortadan kaldırmalıyız. Amacımız ceza yazmak değil ama suistimalleri de önlememiz gerekiyor." dedi.

Acar, aynı şekilde denetlenen 14 hastanede de 2,3 milyon liralık yolsuzluk tespit edildiğini bildirdi. SGK, 2008'de her ay sağlık kuruluşlarına 2,1 milyar TL ödeme yaptı. Bunun 900 milyon lirasını eczane faturaları oluşturuyor. 2008 yılında 2 bin 500 mükerrer sağlık karnesi de iptal edildi. SGK Başkanı Acar, geçen yıl yapılan çalışmalar kapsamında kayıt dışı çalıştırıldığı belirlenen 250 bin kişinin de kayıt altına alındığını açıkladı. Acar, "Gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 40-60 aralığında seyreden kayıt dışı istihdam oranını, yüzde 10'un altına düşürmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. Fatih Acar, emeklilik bağlama süresi konusunda da iddialı bir hedef koydu: "Emekli aylığı bağlama sürelerini yeni yılın sonunda bütün ünitelerde 1 ayın altına indireceğiz. Müracaat edenlerden gerekli şartları taşıyan vatandaşlar 1 ay dolmadan emekli olacak. 2010'da ise bir haftanın altında emekli aylığı bağlayacağız."

Hizmet binalarını TOKİ yapacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, TOKİ ile bir protokol imzaladı. Buna göre İdare, 25 ilde SGK için hizmet binası yapacak. 5 ilde ise mevcut binaların onarımı gerçekleştirilecek. Karşılığında ise Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Mersin'de SGK'ya ait toplam 300 bin metrekare arsa TOKİ'ye devredilecek. Arsalara biçilen bedel 175 milyon TL. Protokol töreninde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurum Başkanı Fatih Acar, 10 gün içinde aynı branştan iki kere hastaneye gidilememesi konusundaki uygulamaya açıklık getirdi. Acar, "Acil haller, kontrol muayeneleri ve sevk işlemleri bu 10 günlük süre sınırlamasının dışında olacak. Amacımız, keyfi olarak hastane hastane dolaşmak suretiyle kurum faturalarının gereksiz yere şişirilmesini önlemek. Hiç kimse endişe etmesin." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=818635&title=prim-gelirlerindeki-dusus-dengelerimizi-bozmaz