Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt dışıyla mücadelede program geç geldi (25.02.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2009

Vatandaşın yanı sıra siyasilerin de sıkça eleştirdiği bürokrasi, kayıt dışıyla mücadeleye de engel oldu. Üç yıllık dönemi kapsayan ve Haziran 2008'de hazırlanan 'Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı' şubat ayı içinde yayımlanabildi.

 

2008-2010 dönemini kapsayan paketin yedi aylık gecikmeyle yayınlanması Maliye'de tartışma başlattı. Yetkililer, eylem planında 2008 yılında tamamlanması hedeflenen önlemlerin de yer aldığına dikkat çekerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yara aldığını söyledi. Eylem planının geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen tedbirleri arasında gönüllü uyumu artırmak amacıyla inşaat sektöründe KDV rejiminin düzenlenmesi, akaryakıt analizleri için akredite laboratuvar kurulumu, petrol piyasasında lisanssız kayıt dışı faaliyette bulunan piyasa oyuncularının gözetimi, kayıt içi istihdam oluşturmak için ihbarların elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gibi birçok madde yer alıyor.

 

5 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık genelgesinden sorumlu kuruluş Gelir İdaresi Başkanlığı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi eylem planında uygulama sürecinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, planda yer alan takvim ve performans göstergeleri doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yerine getirilecek. Her bir eylem için belirlenen koordinatör kuruluş eylemleri izleyerek İdare'ye üçer aylık dönemler itibarıyla raporlayacak. Eylem Planı ile 2010 yılı sonuna kadar 105 temel düzenlemenin hayata geçirilmesi öngörülüyor. Planın girişinde kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarı kazanılması ve kayıt dışılığın azaltılması için mücadelenin devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiği vurgulanıyor. Kurumlar arası işbirliği ve eşgüdümün sağlanmasının zorunluluğuna dikkat çekiliyor.

 

Eylem Planı'nın 2009 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenen düzenlemelerine göre ise part-time çalışanlara yönelik ay içinde 30 günden az çalışanların eksik sürelerini isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlama imkânı getirilecek. Böylece esnek çalışmalar teşvik edilerek istihdam kayıt altına alınacak. Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, diğer gerçek ve tüzel kişiler ve kamu idareleriyle kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan kurumca bilgi ve belge isteme hakkının getirilmesi suretiyle işlemlerin basitleştirilmesi sağlanacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=819034&title=kayit-disiyla-mucadelede-program-gec-geldi