Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İndirime rağmen internet vergileri hâlâ yüksek (25.02.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2009

Türkiye'deki internet abonesi sayısı 6 milyona yaklaşınca Ulaştırma Bakanlığı alınan yüzde 15 Özel İletişim Vergisi (ÖİV)'nin yüzde 5'e indirileceğini duyurdu. Yasal düzenleme, TBMM'de onaylanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunuldu.

 

Sektör temsilcileri söz konusu indirimi 'olumlu' değerlendirse de yüzde 5'i hâlâ yüksek buluyor. Avrupa'da ve Amerika'da geniş bant internet erişimine özel fonlar ve sübvansiyonların ayrıldığını bildiren Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, "Bize göre KDV ve ÖİV hâlâ çok yüksek. Bu vergiler çok daha aşağılarda olmalı." dedi.

 

Yeni nesil ADSL olan ADSL2+'nın tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan Mehmet Ali Akarca, vergiler düştükçe en kısa sürede bunu fiyatlara yansıtacaklarını söyledi. Daha önce 1,2 ve 4 Mbps hızlarla internet erişimi sağlayan ADSL teknolojisi yerine 6,8 ve 10 Mbps hız imkânı sağlayan ADSL2+'nın satışlarına başladıklarını duyuran Akarca, yeni teknoloji sayesinde artık görüntü ve ses aktarımlarının çok daha verimli ve hesaplı gerçekleşeceğini anlattı. Avrupa'da ADSL2+ teknolojisine geçen en son ülke olan Yunanistan, yatırımlarını 2007 yılında tamamladı. Bugün Avrupa'nın yüzde 91'i bu teknolojiden faydalanıyor. ADSL2+ sayesinde 5 MB'lık bir şarkı 5 saniye, video klip 25 saniye ve 750 MB'lık bir film 13 dakika 6 saniyede indirilebilecek. Bu teknolojide indirme hızı 25 Mbps'e kadar çıkabildiğinden ses-görüntü hizmetlerinden yüksek kalitede ve eşzamanlı faydalanılabiliyor. ADSL2+ hizmetine başlayan Koç.net, fiyatları kampanya döneminde 6,8 ve 10 Mbps için sırasıyla aylık 39,9, 44,9 ve 49,9 lira olarak, diğer zamanlarda ise yine sırasıyla aylık 99, 109 ve 119 lira olarak belirledi.

 

2000'de yüzde 97 hizmeti Koç Grubu iştiraklerine veren Koç.net bugün 130 milyon liralık cirosunun yüzde 75'ini grup dışı firmalardan elde ediyor. Sektörün bireysel kullanıcı pazarında rekabetin yoğun ancak marka algısının oturmadığına işaret eden Genel Müdür, uluslararası, şehirlerarası ve GSM telefon görüşmelerinde yüzde 45'e varan ucuz görüşme imkânı sağlayacak modemlerle alternatif hizmet sunmayı amaçladıklarını bildirdi. 2008'de 32 milyon dolar yatırım yapan şirket, 2013 yılına kadar 236 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Mehmet Ali Akarca, internet abonesi sayısı beklenilenden hızlı büyüdüğünden 5 yıl sonundaki 1 milyon 400 bin abone hedefini 2 milyon 500 bin ile revize ettiklerini kaydetti.

 

İnternete yatırım yap, istihdamı artır

 

Geniş banda yapılan yatırımların devlet tarafından desteklendiğinin altını çizen Mehmet Ali Akarca, internete yapılan yatırımın krizden çıkmaya yardımcı olacağını savundu. Akarca'nın anlattığına göre, Amerika ve İngiltere'de yapılan araştırmalar ülkedeki geniş bant penetrasyonunu artırmaya yönelik yatırımların ekonomide canlılığa ve istihdamın artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Durumu değerlendiren Akarca, krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmek için internetin kırsal bölgelere kadar ulaşması için yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=819020&title=indirime-ragmen-internet-vergileri-h%E2l%E2-yuksek