Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nereden buldun'dan önce mali milat vardı (27.02.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2009

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü yaptığı açıklamada IMF'nin istediği "nereden buldun" uygulamasına 2 Mart'ta başvuruları sona erecek varlık barışı ile çelişeceği gerekçesiyle karşı çıktıklarını söyledi. Oysa geçmişte "nereden buldun" uygulaması öncesinde de varlık barışına benzer biçimde mükelleflere bir şans tanınmış ve "mali milat" gerçekleştirilmişti. 30 Eylül 1998'de yurtiçi ve yurtdışındaki vatandaşlara "kayıtdışı kalmayın, kayıt içine girin, geçmişin hesabını sormayacağız" denilmişti. Şimdi aslında benzer bir çağrı varlık barışı ile yapılıyor. Geçmişte mali milat ve nereden buldun uygulaması içinde yer alan bürokratlar; bu iki uygulamanın birbirinden farkı olmadığını belirterek "nereden buldun" için çelişkili bir durumun söz konusu olmadığı yorumunu yaptı.

 

1 günlük blokaj yapılmıştı

1998'de Gelir Vergisi'nde önemli değişikliklerin gerçekleştirildiği bir reform yapıldı. Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanı olduğu dönemde, 30 Eylül 1998'de bankalarda 1 günlüğüne bloke edilen 3.5 milyar liranın üzerindeki nakit para ve döviz için, gelecekte hesap sorulmayacaktı. "Ak çarşamba" olarak da bilinen mali milat uygulamasında, nakit parası olanlar paralarını 1 günlüğüne bankaya bloke ettirecekler, sonra banka hemen parayı serbest bırakacaktı. 1998'de mali milat uygulandı ancak 1999 başında yürürlüğe girecek olan "nereden buldun" o dönemde çıkan Rusya krizinin de etkisiyle rafa kaldırıldı. 31 Aralık 2002'ye ertelenen uygulama ise AKP iktidara geldikten sonra tamamen kaldırıldı.

Küresel piyasalarda geçen yıl yaşanan kriz fırsata dönüştürülmek istendi ve bu sefer varlık barışı gündeme geldi. Yine yurtdışında tutulan paraların Türkiye'ye getirilmesi için uygulanan varlık barışı, mali milattan farklı olarak belli bir döneme yayıldı. Varlık barışında başvuru süresi 2 Mart Pazartesi günü dolacak. Maliye şimdi de mali milatta olduğu gibi "Geçmişin hesabını sormayacağız" sözü veriyor. Özellikle bu açıdan mali milat uygulamasını hatırlatıyor. Geçmişte mali milat uygulamasının içinde olan bürokratlar da "Bugün getirilen varlık barışı ile mali milat arasında fark yok" yorumu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü yaptığı açıklamada IMF'nin istediği "nereden buldun" uygulamasına 2 Mart'ta başvuruları sona erecek varlı...

( KB)

 http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=117816&KTG_KOD=480