Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı fonlara vergi affı Meclis'ten geçmiş (28.02.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2009

Hükümetin küresel krize önlem için hazırladığı paketin içerisinden yabancı fonları rahatlatacak bir karar çıktı. Geçen hafta Meclis sürecini tamamlayan 5838 sayılı kanuna göre yabancı fonlara yönelik vergi inceleme raporlarına istisna getirilmiş oldu.

 

Kanunun geçici birinci maddesine göre menkul kıymet yatırım fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemlerle ilgili olarak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için banka ve sigorta muameleleri vergisi tarhiyatı yapılmayacak.

 

Kanuna göre daha önce yapılan tarhiyatlardan vazgeçilirken, tahakkuk eden tutarlar silinecek (terkin). Buna göre iki yıldır sermaye piyasasında yapılan denetim sonrasında yazılan ve dava süreci devam eden bazı şirketlere yönelik raporlar geçerliliğini kaybetmiş olacak. Böylece inceleme sonrası uzlaşmayanlara vergi affının önü açılıyor. Türkiye'nin ilk yabancı aracı kurumlarından Raymond James'in vergi borcu ortaya çıkmıştı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise geçen yıl sonunda firmanın piyasa faaliyetlerini durdurmuştu. Yabancıya vergi cezası affını öngören söz konusu kanun halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önünde bekliyor.

 

5838 sayılı kanunda yer alan geçici 1. madde ile bazı kişilere af getirildiğini iddia eden bir Maliye yetkilisi, "Sektörde herkes birbirini yakından takip etmektedir. Uzlaşıp vergisini ödeyenler üzerinde bu durum çok olumsuz bir etki oluşturacaktır." tespitini yaptı. Bu durumun büyük fedakârlıkla çalışıp, para oyunları üzerinden para kazanan kişilerin vergi kayıp kaçağını tespit etmeye çalışan denetim elemanları üzerinde moral çöküntüsü oluşturacağına dikkat çekti. Yabancı fonlara yönelik düzenleme hakkında bilgi veren bir başka yetkili ise vergi kayıp kaçaklarını önlemek için denetim birimlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şunları aktardı: "Yoğun kaçakların üzerinde son 2 yıldır özellikle duruluyor. Bu çerçevede 40 civarında yatırım ortaklıklarının tamamı incelenip raporları yazıldı. Büyük çoğunluğu uzlaşmaya gitti ve vergilerini ödedi. Bu işlemler birkaç ay önce büyük oranda tamamlandı. Az bir kısmı yargıya gitti. Davaları devam ediyor."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=820142&title=yabanci-fonlara-vergi-affi-meclisten-gecmis