Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK hakedeni hızla emekli etmeye hazır (03.03.09) PDF Yazdır e-Posta
03 Mart 2009

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli aylığı bağlama sürelerinin uzunluğundan kaynaklanan şikayetlerin giderilmesi amacıyla bir dizi tedbir aldı. Buna göre, tahsis birimleri arasında gereksiz havale ve yazışma yapılmadan aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacak. Tüm dosyalar aynı anda işleme konulacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalıların, emekli aylığı bağlama sürelerinin uzunluğundan kaynaklanan şikayetlerini gidermek amacıyla aylık bağlama süresini en aza indirmek için bir dizi tedbir aldı. Sürenin kısaltılması konusunda bir süredir çalışma yapan kurum, bu konuda alınacak tedbirlerle ilgili genelge hazırladı. 'Aylık Bağlama Sürelerinin Kısaltılması' konulu genelge, kurumun merkez ve taşra teşkilatına gönderildi.

ŞİKÂYETLER SONA ERECEK

Genelgede, sigortalı ve hak sahiplerine gelir ve aylık bağlanması işlemlerinin kurumun temel misyonları arasında yer aldığı belirtildi. Hızlı, etkin ve verimli hizmet sunumu amacıyla aylık bağlama sürelerinin kısaltılmasına yönelik tedbirler alınarak bunların takibinin yapıldığı ifade edilen genelgede, ancak Sosyal Güvenlik Reformu ve yapılanma çalışmalarında aylık bağlama sürelerinin istenilen düzeye gelmediği, bu durumun da sigortalıların sızlanma ve şikayetlerine neden olduğuna yer verildi.

SÜRE EN AZA İNDİRİLECEK

Genelgede, söz konusu olumsuzlukların giderilmesi, iş ve işlemlerde yeknesaklığın sağlanması ve gelir/aylık bağlama sürelerinin en aza indirilmesiyle ilgili bir dizi tedbir alınmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Buna göre, Sigortalı Tescil ve Hizmet, Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlıkları ile kurumun il ve merkez müdürlüklerindeki uzantısı olan tahsise hazırlık, tahsis ve tahsis sonrası servislerinin uzantıları taşra teşkilatında oluşturulacak ve fiziki imkanlar dahilinde birleşme en kısa sürede sonuçlandırılacak.

ZAMAN KAYBI ÖNLENİYOR

Fiziki imkanların elverişli olmaması durumunda tahsis birimleri arasında gereksiz havale ve yazışma yapılmadan aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacak. Rehberlik servisi bulunmayan sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri, sigortalı, emekli ve hak sahiplerinin gerek servislere çıkılmadan yapılabilecek işlemlerinin sonuçlandırılması, gerekse bunların doğrudan tahsis servislerine gelmesi nedeniyle meydana gelen zaman kaybının önlenmesi amacıyla ivedilikle rehberlik servisi oluşturacak.

Süreç bir yılı buluyor

Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan, sigortalı yoğunluğuna bağlı olarak aylık bağlanma süresinin 3 ayı, 6 ayı, hatta 1 yılı bulduğunu söyledi. Süreyi hızlandırmanın, gerekli bilgi ve kayıtların doğru olarak bilgisayar ortamında yürütülmesinden geçtiğini vurgulayan Tozan, 'Emekli aylığı başvurusunda, emekliliği hak etme koşulu sağlanmışsa bilgisayar ortamındaki bilgiler doğru kabul edilerek aylık bağlanırsa süre ciddi biçimde kısalacaktır" dedi.

İşlemler için tahsis aşaması beklenmeyecek

Sigortalıların iptal-ipka (İpka:Yerinde, önceki durumunda bırakmak) işlemlerine ilişkin talepleri tahsis aşamasına gelinmesi beklenmeden sonuçlandırılacak. Hizmetlerin toplanması işlemleri, emekli olunmasına 2 yıl kala talep halinde yerine getirilecek. Hizmet birleştirme işlemleri ise aylık bağlama işlemleri sırasında yapılacak. Sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri tarafından sigortalıların 1 Mart 1965- 31 Aralık 1982 tarihleri arasında geçen ve bilgisayar ortamına aktarılmayan hizmetlerin hizmet kütüğüne girilmesi işlemleri hizmetin geçtiği son yıldan başlanmak üzere en kısa sürede tamam lanacak. Sigortalı hizmet dökümünde aksaklık bulunmayan veya bordro görüntüleme ekranındaki bilgilerle görülen aksaklıkları giderilebilen sigortalıların hizmetlerinin aylık bağlama işlemleri sonuçlandırılacak.

Depolar boşalacak

Tahsis talep dilekçeleri evrak servislerinde bekletilmeyerek hemen ilgili servislere gönderilecek. Ayrıca, tahsis talep ve beyan taahhüt belgeleri, gelen evrak veya tahsis servisince kontrolleri yapılarak tam ve eksiksiz olarak alınıp ilgili servise intikal ettirilecek. Eksik evrak olması halinde aylık bağlama işlemlerinin uzayacağına ilişkin bilgilendirme ve duyurular yapılacak, eksik bilgi ve belge tespiti halinde, sigortalıya ivedilikle bilgi verilecek ve eksik belge tamamlattırılacak.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=03.03.2009&i=172651