Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı Uygulaması'nda sıra paranın gelmesinde (04.03.09) PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2009

 

Varlık barışı kapsamındaki başvuru miktarı yaklaşık 13,5 milyar lirayı bulurken, gözler getirilecek para miktarına çevrildi.

Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun çerçevesinde 2 Mart;ta sona eren başvuru döneminde yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 13,5 milyar liralık bir başvuru oldu. Bunların 5 milyar 232 milyon liralık bölümü Ankara Vergi Dairesi bünyesinde gerçekleşti.

Gelir İdaresi Başkanlığından bir üst düzey yetkili, kamuoyunda varlık barışı olarak adlandırılan düzenleme çıkarılırken, kendilerinin bile bu tutarda bir başvuru beklemediklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

''Oldukça yüksek bir başvuru gerçekleşti. Ortaya çıkan rakamlar oldukça sevindirici. Ancak bildirim ve vergi dairelerine başvurudan ziyade, paranın sisteme girmesi önemli. Kişiler yurt dışından başvuru yapabilir, yüzde 2;lik vergiyi de ödeyebilir. Burada esas olan bildirim yapılan kaynağın Türkiye;ye getirilmesi, sisteme dahil edilmesi. Bunun için de Kanunda başvurudan sonra 1 aylık süre öngörülmüştü. Önümüzdeki süreç içinde ekonomiye kazandırılan tutar da netleşecek.

Varlık barışına ilgi gösteren vatandaşlarımızın, kaynakların sisteme sokulması konusunda da aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.;;

İZMİR'DE BAŞVURU TUTARI 100,7 MİLYON LİRA

Öte yandan İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Yüksel Koç'un verdiği bilgiye göre, İzmir'de toplam 283 mükellef 100 milyon 713 bin 986 TL tutarında başvuruda bulundu.

158 gelir ve kurumlar vergisi mükellefi 46 milyon 553 bin TL değerinde döviz ve Türk Lirası nakit, 76 mükellef 14 milyon 559 bin TL menkul kıymet, 38 mükellef 21 milyon 417 bin TL gayrimenkul, 3 mükellef de 188 bin 115 TL altın için müracaat etti.

Yurt dışından 8 kişi 11 milyon 240 bin TL değerinde nakdi kayıt altına almak için başvuru yaptı.

Koç, başvuruların sadece vergi dairelerine değil, bankalara da yapılabildiğini, bu nedenle rakamın daha fazla çıkacağını belirtirken, bankalara yapılan başvuruların, bankaların merkezlerinin bulunduğu ilin vergi dairelerine bildirileceği için bu varlıkların İstanbul ve Ankara'da kaydedileceğini sözlerine ekledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=821600&title=varlik-barasi-uygulamasinda-sira-paranin-gelmesinde