Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5838 Sayılı Kanun' la KDV Kanunu' nda Yapılan Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2009

28.02.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 18.02.2009 tarih ve 5838 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun;

- 12. maddesinin (1) numaralı fıkrasında,

- 29. maddesinin (2) numaralı fıkrasında,

- Geçici 17. maddesinde,

aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

1. KDVK’nun 12. Maddesinde Yapılan Değişiklik

5838 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 12. maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır:

a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.

b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.

Yetkili gümrük antrepoları ile buralarda düzenlenmesi zorunlu belgeleri belirlemeye, konulacak malın cinsi ve miktarı ile bunların antrepoda bekleme sürelerine ilişkin olarak sınırlama getirmeye, Gümrük Müsteşarlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Yetkili gümrük antrepolarının işleyişine ilişkin olarak bu fıkra uyarınca belirlenen esaslara uyulmaması halinde ziyaa uğratılan vergi, buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesinden katma değer vergisi iadesi alanla birlikte antrepo işleticisi de müteselsilen sorumludur.”

Yapılan değişiklikle;

§ Malların yetkili gümrük antreposu işleticilerine tevdi edilmesi ihracat teslimi sayılmış,

§ Buna ilişkin düzenlemeler yapılmış,

§ Yetkili gümrük antrepolarının görev ve sorumlulukları yeniden belirlenmiş,

§ Bu antrepoların işleyişine ilişkin olarak belirlenen esaslara uyulmaması halinde ziyaa uğrayan vergi, buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinden antrepo işleticisinin de müteselsilen sorumlu olması öngörülmüştür.

Yapılan bu düzenleme sonucunda, bu suretle yapılacak teslimlere ilişkin KDV iadesi hakkı doğmuştur.

Yetkili Gümrük Antrepoları ile ilgili düzenleme daha önceden de Kanun’da farklı şekilde yer aldıysa da bu değişiklik ile işlevsel hale getirileceği düşünülmektedir. Mevcut antrepoların böyle bir yetkilendirilmesi olmadığında yeni uygulamaya geçebilmek için Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığının düzenlemeleri beklenecektir.

Düzenleme 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2. KDVK’nun 29. Maddesinde Yapılan Değişiklik

5838 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29 uncu maddesinin (2) numaralı fıkrasının sonunda yer alan “Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi nakden iade edilir. Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” ibaresi “Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir. Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya tamamen ya da amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi ile sınırlı olmak üzere kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan değişiklikle;

§ Daha önce 99 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile indirimli oranda işlemlere ilişkin iade taleplerine getirilen 1 yıllık süreye yasal dayanak getirilmiş,

§ İadenin nakden veya belirlenen borçlara mahsuben yapılabilmesine açıklık kazandırılmıştır.

Düzenleme 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3. KDVK’nun Geçici 17. Maddesinde Yapılan Değişiklik

5838 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 17. maddesinde yer alan “31/12/2008” ibaresi “31/12/2010” olarak değiştirilmiş, bu değişiklikle süre uzatımına gidilerek, madde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

“Geçici Madde 17 - Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31/12/2010 tarihine kadar tesliminde Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendi hükümlerine göre, bölgeler, sektörler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasında ihracat süresi olarak anılan bentteki süre yerine bu rejimlerle öngörülen süreler esas alınır. İhracatın şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir.”

 

Düzenleme 01.01.2009 tarihinden geçerli olmak üzere 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

http://www.vergiportali.com/Content.aspx?Type=BulletinD&Id=2332