Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt dışı çalışan firmalara 211 milyon lira ceza kesildi (08.03.09) PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2009

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kaçak faaliyet gösteren firmalara ceza yağdırdı. Şirket denetimleri kapsamında 16 bin 883 işyerini inceleyen kurum, bu işyerlerinden bin 282'sinin kuruma kayıt yaptırmadan faaliyet gösterdiğini belirledi. Bu firmalardaki 15 bin 769 kişi kayıt altına alınırken firmalara 136,3 milyon TL prim borcu ile 74,8 milyon TL idari para cezası kesildi.

 

Ceza toplamının 211 milyon TL gibi astronomik bir rakama ulaşması dikkat çekerken şirket başına verilen ceza ortalama 2 milyon TL'yi buldu.

 

SGK, denetimlerde herhangi bir işyerinde çalışmadığı halde sigortalı gösterilenlere ilişkin de tespit yaptı. Bu kapsamda 3 bin 980 kişi yakalandı. Kimi şirketler, vatandaşları sağlık hizmeti alabileceklerini belirterek çeşitli paravan şirketlerde sigortalı yapıyor. Bunun karşılığında vatandaştan da para alınıyor. SGK bu yöntemle dolandırıcılık yapan 3 bin 980 kişiyi yakaladı. Bu kişilerin bir kısmı ise emekli olmak amacıyla çalışmadığı halde anlaşmalı olarak şirket üzerinden kendini sigortalı gösterenlerden oluşuyor.

 

Devlet sigortasız çalıştırılanları kayıt altına almak için yoğun çaba gösteriyor. Bu amaçla yapılan mevzuat düzenlemeleri ve denetimlerle son üç ayda 250 bin kişi kayıt altına alındı. Bu yöndeki çalışmalar sürerken bir yandan da sigortalı çalıştığı belirtilen ancak gerçekte çalışmayan kişilerle ilgili tespitler yapılıyor. SGK'nın yaptığı sorgulamalarda 3 bin 980 kişinin fiilen çalışmadığı halde sigortalı gösterildiği belirlendi. Bu yolla kişiler hem sağlık hizmetinden yararlanma hakkına kavuşuyor hem de sigortaları yattığı için emeklilik hakkı kazanıyor. Ancak bu şirketlerin önemli bir bölümü paravan şirket olduğu için SGK'ya prim ödemesi yapmıyor. Fakat başvurular kurallara uygun yapıldığı için şirketin prim borcu olsa da çalışan gösterilen kişinin sigortası geçerli oluyor. Bu durumun önüne ancak yapılan denetimlerde sigortalı gösterilen kişilerin gerçekte çalışmadığı ispatlanırsa geçilebiliyor.

 

146 bin yaşlı ve özürlüye maaş bağlandı

 

SGK, 2008 yılında 146 bin 356 kişiye yaşlılık ve özür aylığı bağladı. Geçen yıl yaşlılık maaşı talebinde bulunan 120 bin kişiden 68 bin 846'sının incelemesi tamamlanarak maaşları bağlandı. 77 bin 510 kişiye ise özürlü aylığı verildi. 2022 sayılı kanun kapsamında yaşlılık ve özürlü maaşı alanların toplam sayısı 1 milyon 207 bin. Bunun 900 binini 65 yaş üzeri yaşlılık aylığı alanlar oluşturuyor. 307 bin kişi ise özürlü maaşı alıyor. Yaşlılık maaşı aylık 86 TL iken özürlü maaşı, engel oranına göre 166 TL ile 247 TL arasında değişiyor. 65 yaş veya özürlü maaşı alanların toplam nüfusa oranı ise en yüksek Ardahan'da. Kimi illerde yüzde 1'in altında olan bu oran, Ardahan'da 7,14 olarak görülüyor. 112 bin kişilik il nüfusunun 8 bini yaşlılık veya özürlü maaşı alıyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=822796&title=kayit-disi-calisan-firmalara-211-milyon-lira-ceza-kesildi