Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kimse artık enflasyonu konuşmuyor Merkez Bankası gerekirse para bassın (08.03.09) PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2009

Finans piyasalarında başlayan ve gittikçe derinleşen kriz, reel sektörü de derinden etkiliyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülke, daha önceki ekonomik uygulamaları bir kenara bırakarak yeni tedbirler alıyor. Türkiye'nin en büyük deri üreticilerinden Desa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, her türlü kuralsızlığın kural haline geldiği bir devre yaşandığını belirterek, "Doğru bilinen ve bize reçete olarak sunulan her şeyi ilk önce yazanlar kaldırdı." diyor.

 

Durgunluğun yaşandığı bir ülkede enflasyon korkusunun yersiz olduğunu ifade eden Çelet, iç piyasanın canlandırılması için Merkez Bankası'nın para basabileceğini kaydediyor.

 

Melih Çelet, Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkenin ekonomik yoğun bakımdan çıkabilmek için damarlarda kanın deveran etmesi gerektiğini ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimindeki cesur adımlarına destek veren Çelet, aynı tutumu para basma konusunda da göstermesini istiyor. Çelet, perakende piyasasının son yıllarda yeni alışveriş merkezi yatırımlarıyla çok hızla büyüdüğünü, buna karşın krizle birlikte üçte birinin sıkıntı yaşadığını söylüyor. Çelet'in tespitlerine göre 2006'dan itibaren gerek yabancı firmalar, gerekse Türk müteşebbisler çok sayıda AVM yatırımı yaptı. Bu merketler, 4 milyon metrekarelere çıkarak önemli bir sektör haline geldi. Ancak sektörün ana oyuncularının yüzde 30'u olumsuz etkilendi.

 

Deri sektörünün de diğer işkolları gibi 2009'da daralma yaşadığını söyleyen Melih Çelet, "2009 bütçelerini yaparken bu daralmayı gördük. Bunu daha çok ihracatta yaşayacağımızı tahmin ettik." diyor. Şirket, ihracattaki daralmaya iç pazardaki hareketlilikle cevap vermiş. 2007 ve 2008'de mağazalaşmaya ciddi yatırım yapmış. Bu yıl da Türkiye'de 4-5, İngiltere'de 3-4 mağaza açmayı planlıyor. Şirketin 2008 cirosu 104,5 milyon lira olurken, bunun yüzde 62'si iç piyasadan, yüzde 38'i ihracattan sağlandı. Gelecek yılın ciro tahmini ise 120 milyon lira. Şirket, 2008'de Türkiye deri sektörünün toplam ihracatının yüzde 2,7'sini gerçekleştirmiş. Sektörün geçen yılki ihracatı 1,3 milyar dolar. Bu yıl 1,5 milyar dolar ihracat yapmayı planlayan dericiler, bu rakamı 3 yıl için 4 milyar dolara, daha sonra da 7-8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

 

İngilizler mağaza yeri teklif ediyor

 

Dünyanın en zor perakende pazarlarından İngiltere'de mağaza açan Desa için küresel piyasalardaki kriz fırsat olmuş. Ünlü İngiliz markalarına uzun yıllar üretim yapan şirkete daha önce 2-3 milyon sterlin hava parası istenen yerlerde 'gel mağaza aç' teklifi gelmiş. Şirket, 2009'da buradaki yapılanmasını tamamlayacak. İkinci hedef pazar ise ABD. Atlantik ötesinde ise 10-20 mağazalı perakende zincirlerle ilgileniyor.

 

Hindistan ve Pakistan'dan sıfır gümrükle deri geliyor

 

Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet'in, deri sektörünün problemleriyle ilgili tespitleri şöyle: Pakistan ve Hindistan'ın tercihli ülke olması sebebiyle sıfır gümrükle bitmiş deri ürünleri Türkiye'ye sokuldu. Bu ürünlere Made in Turkey etiketi vurulup ihraç edildi. Hammadde için hayvan varlığı yeterli değil. GAP kapsamında bölge halkına damızlık hayvan dağıtılmalı ve ortak kesimhaneler kurulmalı. Melih Çelet, sektör temsilcilerinin zaman zaman eleştirdiği Deri Tanıtım Grubu (DTG) hakkında ise, "İki yıldır icraatında çok başarılı değildi. Artık doğru yolu görüyorlar. Türkiye genelinde yapılacak reklamlar Türkiye geneline çok büyük bir katma değer sağlamıyor. Amerika yanlış tercihti, orada bir otelde fuar açmak abesle iştigaldi." değerlendirmesini yapıyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=822792&title=kimse-artik-enflasyonu-konusmuyor-merkez-bankasi-gerekirse-para-bassin